КУЛА ДОБИЈА ЦЕНТАР КУЛТУРНОГ ЖИВОТА: ПОЧЕЛИ РАДОВИ У НЕКАДАШЊОЈ ЗГРАДИ ПОЛИЦИЈЕ

Званично су почели радови на реконструкцији, доградњи, енергетској санацији и промени намене некадашње зграде полиције у музеј и градску библиотеку. Ово је највећа инвестиција на пољу културе у општини Кула у последњих неколико деценија. У згради ће бити смештена библиотека, а први пут Кула ће добити и музеј, летњу сцену на отвореном, као и друге садржаје из области културе. Финансијер радова је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, док је инвеститор Општина Кула. Према плану, рок за завршетак радова је 1. октобар наредне године. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, обишао је радове и тим поводом рекао је да ови радови имају карактер историјски важних, с обзиром да ће општина Кула добити објекат који ће бити централна тачка у сфери културе са посебним значајем, не само за локалну самоуправу, већ и шире:

„Ови радови су највећи када је у питању култура и објекти културе на територији наше општине. Вредност радова износи преко 200 милиона динара, али, у финансијском смислу, јесу велики и значајни и још већи и значајнији су у смислу да се ради о објекту културе који ће бити централна тачка наше општине и на тај начин и симболично желимо да укажемо да је у општини Кула култура, уметност и образовање тачка око које се сви окупљамо и која је за нас посебно значајна. Разлика између варошице, града и неке руралне средине заправо је чињеница да ли та средина има културу и људе који се баве њоме и, на крају крајева, објекте у којима се ти садржаји реализују. Библиотека је изгорела пре више од десет година, а сада се враћа на своје место и добија адекватне просторије, али не само библиотека већ ће по први пут Кула добити и музеј, читаоницу, а у дворишту ће бити изграђена летња позорница за садржаје који могу током лета ту да се реализују. Дакле, биће присутно више садржаја и установа, а централна установа је библиотека која ће у свом саставу по први пут имати музеј. Разговарали смо и договорили смо се са још неким значајним установама и удружењима која ће наћи своје место у овом новом простору који ће бити сасвим сигурно најлепши простор, не само по свом садржају, него и по изгледу и начину како ће бити изграђена и реализована, ја сам уверен, већ следеће године. Ово је веома битан дан за нашу општину, почетак радова су сада већ у пуном капацитету и добио сам уверавања да ће сви рокови бити испоштовани и да ћемо следеће године овде бити другим поводом, а то је отварање овог објекта“.

Почетак радова обишла је и директорка Народне библиотеке Кула, Драгана Дурковић, која је нагласила да је ово историјски дан за њихову установу, с обзиром да ће наредне године питање локације библиотеке бити трајно решено:

„После 15 година библиотека коначно добија свој простор са читаоницом, а такође добијамо и музеј, као и летњу позорницу и одељењем за децу. Наши суграђани биће у прилици да свакога дана дођу и да прочитају разноврсну литературу. Лично сам веома срећна и задовољна због почетка радова и уверена сам да ћемо следеће године доћи овде и присуствовати отварању зграде која ће решити наш вишегодишњи проблем, а то је мањак простора“.

Извор: Општина Кула