KULEN LEMAIĆA APSOLUTNI ŠAMPION XIX KULENIJADE U ERDEVIKU

Danas je Erdevik bio kulenska prestonica Srema.

U organizaciji Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga, Opštine Šid i Mesne zajednice Erdevik, održana XIX Kulenijada.


Manifestacija pod nazivom „U zagrljaju kulena i vina“, pod stoletnim drvoredima platana, lipe, čempresa i kestena, okupila je veliki broj kulenara, proizvođača vina, rakije, slatkiša, meda, ali i posetilaca sa svih strana.


U takmičarskom delu na ocenjivanje kvaliteta kulena, stiglo je 112  uzoraka, sve u svemu podsticajno i za organizatore, učesnike, i posetioce. Tako je Erdevik koji se nalazi u srcu Srema, po svemu viđenom bio pravo mesto za ovaj gastro-turstički događaj, na kojem je objedinjena kultura dobre (kvalitetne) hrane i kultura dobrog sremskog vina i rakije.

Apsolutni šampion XIX kulenijade u Erdeviku su kuleni gazdinstva Lemaić iz Šida. Osvojili su sva tri prva mesta! Ocu Predragu, sinu Mladenu i unucima, pripale su sve nagrade u obe kategorije – kulen u veštačkom i prirodnom omotaču.

Gazdinstvo Lemaić se bavi tovom svinja od kojih proizvodi, osim Sremskog kulena, šunku, kobasicu, slaninu, švarglu, čvarke, domaće sremske proizvode vrhunskog kvaliteta.


Predrag Lemaić je osnivač celog ovog posla. Radio je kao grafičar 40 godina, mesarski zanat je učio od ujaka.

Voleo je da gleda, upijao je sve što se radi sa mesom, da bi kasnijih godina sam dodavao, oduzimao, vrednovao i došao do jedinstvene formule kako da napravi ovaj specijalitet.

U celokupnoj proizvodnji učestvuje cela porodica, a garancija da će se porodični posao nastaviti je unuk Konstantin.

Naša novinarska ekipa se fenomenalno provela na ovom radnom zadatku i sa uživanjem je probala takmičarske eksponate kulena.Kulenijada ne bi bila potpuna da nije bilo i nešto kašikom da se prezalogaji, pa smo i paprikaš probali.

Naravno za uz put, da slučajno ne ogladnimo, malo smo u salvetu zapakovali kulena i kobasica. Rakiju i vino iz bezbednosnih razloga na žalost nismo probali.

U povratku za Novi Sad iskoristili smo priliku da se u prevezemo skelom preko Dunava.

Fotografije : Medija Portal.