КУЉАНИ НА ФЕСТИВАЛУ ПАПРИКЕ ПРЕДСТАВИЛИ ВОЈВОЂАНСКУ ТРАДИЦИЈУ

У оквиру Interreg-IPA програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, општина Кула заједно са општином Калоча из Мађарске спроводи пројекат под називом „Старе навике у новој одећи“. Током вишедеценијског пријатељства Куле и Калоче истичу се културни и гастрономски фестивали, који из године у годину привлаче све већу пажњу посетилаца.

На овогодишњем фестивалу паприке у Калочи, који је одржан 13. и 14. септембра по први пут је отворена “Кулска улица” где су Туристичке организације општине Кула, Туристичког удружења из Руског Крстура, као и бројна удружења жена представили војвођанску традицију и производе по којима су препознатљиви у локалној заједници, али и шире у региону.

У “главном граду паприке” домаће и међународне екипе су се одмеравале у такмичарском кувању јела од паприка, које је оцењивао стручни жири Мађарског националног удружења гастронома. Кулска екипа “Чедо и Киш” је на најбољи начин представила разна кулинарска јела и пића са традиционалним укусима овог поднебља. Куљани су у великој конкуренцији освојили друго место и сребрни пехар.

Interreg-IPA Програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија (Interreg-IPA CBC Мађарска-Србија) је иницијатива у оквиру финансијског оквира Европске уније за период 2014 – 2020. године, у склопу Инструмента за претприступну помоћ (IPA).

Калоча се налази на равници Шолт, у жупанији Бач-Кишкун и најстарији је град на простору између Дунава и Тисе. Најважнији пољопривредни производ Калоче је индустријска паприка, која датира још из 17. века. Почев од 1960. године, удруживањем пољопривредних предузећа у околини Калоче, настала је прва фабрика за производњу алеве паприке која и данас има водећу улогу.

Извор: Општина Кула