KULPIN – SVADBA NEKAD I SAD

U okviru trodnevnih manifestacija, Dan Kulpina,  Predsvečanosti u Kulpinu i Svadba nekad i sad u kompleksu dvorca Dunđerskih održane su manifestacije koje u pravom smislu, prikazuju bogatstvo i šarolikost naše Vojvodine.

Sam lokalitet manifestacije odiše aristokratskim sjajem, tako da smo se na trenutak vratili u davna vremena uz pomoć tradicionalnih narodnih nošnji, u kojima Slovaci ne oskudevaju.

Ovogodišnja manifestacija Svadba nekada i sad, započela je dolaskom mlade i mladoženje, naravno u pratnji veselih svatova do bine dvorca Dunđerskih. Uz prelepe nošnje, protkane ljubavlju, vrednim rukama i teškim višemesečnim  radom slovačkih žena ovogodišnja predstavka pripla je najmlađima, prikaz dečije svadbe. Dečiju svadbu predstavili su MOMS Kovačica i KUD „Zvolen“ iz Kulpina.

Svadba ne bi bila svadba bez slatkih i prelepih, naširoko poznatih slovačkih torti. Posetioci su se skupili oko štanda za prodaju torti koje su po rečima našeg reporterskog tima i ove godine bile veličanstvenog ukusa.

Nastavak manifestacije upotpunili su domaćini u izložbi slika i predavanjem i prezentacijama o životu i radu Slovaka. Upriličeno je otvaranje izložbe slika nastalih prilikom Slovačke likovne kolonije u Kulpinu i slika umetnika iz grupe KEBY.

Kulturna tematika nastavljena je Svečanom akademijom posvećenoj arhitekti Mihalu Milanu Harmincu,

Godišnjica: 150 godina od rođenja i 55 godina od smrti, 1869 – 1964,

Prezentacija dvaju knjiga o M. M. Harmincu,

Projekcija dokumentarnog filma o M. M. Harmincu.

Oko 20 časova započeo je  Galakoncert , na kojem su svoju virtuoznost pokazali  FA „Petrovčan“ iz Bačkog Petrovca, KUD „Zvolen“ iz Kulpina, KUD „Mitropolit Stefan Stratimirović“ iz Kulpina i Muška pevačka grupa „Ljidovec“ iz Slovačke.

Nakon Galakoncerta, započelo je narodno veselje uz Trio Mio, Ex Yu bend i Maria Žigmanovića.

Još jednom su Kulpinčani dokazali svoju uspešnost  u organizaciji velikih manifestacija.

foto: Medija Portal

Galeriju fotografija možete pogledati na našem F.B. nalogu Vojvodjanske – vesti sa geografskim poreklom