KULPIN – SVADBA NEKADA I SAD

U okviru tradicionalnih svečanosti u Kulpinu, prvoga dana u kompleksu dvorca Dunđerskih održane su manifestacije koje u pravom smislu, prikazuju bogatstvo i šarolikost naše Vojvodine.

Sam lokalitet manifestacije odiše aristokratskim sjajem, tako da smo se na trenutak vratili u davna vremena uz pomoć tradicionalnih narodnih nošnji, u kojima Slovaci ne oskudevaju.

Svadba nekada i sad, započela je dolaskom mlade i mladoženje, naravno u pratnji veselih svatova, u dvorac Dunđerski. Uz prelepe nošnje, protkane ljubavlju, vrednim rukama i teškim višemesečnim  radom slovačkih žena. Prigodnim kulturno umetnički program započeo je pesmom, koja se na trenutke prekidala modnom revijom uz obašnjenje svake od priazanih nošnji.

Uz ovu manifestaciju  zakoračili smo u deo slovačke istorije tradicionalnog venčanja.  Voditeljka programa prisutne posetioce, provela je kroz celokupan čin venčanja uz nesebičnu pomoć gostiju iz Selenče, Stare Pazove, Slovačke Republike, dok su glavnu reč imali domaćini iz Kulpina. Najviše interesovanja privukla je prezentacija mladine kape, ili kako je domaćini zovu Parta.

Tradicionalni modni detalj svake slovačke svadbe. Parta nastaje višemesečnim ručnim radom žena, tako da je na prikazanom modelu postavljeno više od 8000 detalja, koje je trebalo utkati u njega. Parta je teška više od dva kilograma i zahteva veliki napor pri nošenju, naročito ako je velika vrućina, kako je bilo juče u Kulpinu.

Svadba ne bi bila svadba bez slatkih i prelepih, naširoko poznatih slovačkih torti. Nastavak manifestacije upotpunili su domaćini u raznovrsnim predavanjima i prezentacijama o životu i radu Slovaka, izložbom slika, kao i predivnim kulturno umetničkim programom.

Još jednom su Kulpinčani dokazali svoju uspešnost  u organizaciji velikih manifestacija. Nastavak se očekuje u nedelju , liturgijom u evangelističkoj crkvi u Kulpinu i sportskim događajima u toku celog dana, koje ekipa vojvodjanskih nikako neće propustiti.

foto: Medija Portal