KULPINSKO BOGATSVO RAZLIČITOSTI

U Kulpinu je za vikend organizovana slovačka svadba, koja predstavlja običaje prilikom venčanja, u vreme kako je to nekada bilo, uz ovu manifestaciju odrćani su i  Dan Kulpina i Slovačke Predsvečanosti.

Posetioci ove manifestacije, imali su priliku da vide pravu svatovsku kolonu, sa mladom i mladoženjom, gostima koje je pratila pesma i igra.

Interesovanje meštana, i gostiju sa strane bilo je veoma veliko, što se ogledalo u broju posetilaca, i štandova etno sekcija.

Na svim štandovima predstavljeni su ručni radovi sa temama iz života slovaka u Srbiji.

Veze sa maticom Slovačkom veoma su jake, idu u oba pravca, Kulpin već 12 godina ima sporazum o saradnji sa mestom Riečka, koje se nalazi pored Banjske Bistrice u Slovačkoj.

Za Vojvodjanske sa geografskim poreklom, dobili smo izjavu od Ljubice Ruskove,  predstavnice Riečke: „Saradnja između ova dva sela traje već 12 godina, meštani Kulpina posećuju Riečku dva puta godišnje. Prvo dalaze fudbaleri, a nakon toga žene koje učestvuju u takmičenju sa slanim testom. Mi će mo biti tri dana ovde, gde ćemo predstaviti naše proizvode, i sutra učestvujemo na takmičenju u pravljenju paprikaša“. 

Etno sekcija, pri matici Slovačkoj, u Selenči koja uspešno radi 35 godina izložila je ručne radove, delove narodne nošnje, heklani nakit sa motivima narodnih elemenata i dekupaž.

„Etno sekcija iz Selenče, okuplja sve one koji žele da rade na očuvanju i negovanju tradicije. Imamo stalnu postavku u domu kulture, gde su izloženi radovi članova sekcije, i motivi iz svakodnevnog života našeg naroda.Uglavnom se kod kuće radi, donose se gotovi radovi u dom kulture. Učestvujemo u projektima, imamo podršku mesne zajednice, opštine i nacionalnog saveta. Najpoznatiji projekat u kome smo učestvovali je bio pod nazivom Bogatstvo različitosti“, izjavila je predsednica Etno sekcije Selenča Svetlana Zolnjan.

Udruženje za razvijanje rularnog turizma „Petrovillage“, na svom štandu nudili su posetiocima kreme, i sapune rađene po staroj recepturi.

Interesovanje posetilaca, za njihove proizvode je kako se po gužvi na štandu primetilo bilo veliko.

Predsednica udruženja Jarmila Jovankovič, rekla je za naše čitaoce: „Udruženje neguje i baštini stare zanate, i svi njegovi proizvodi pravljeni su po staroj recepturi.Radimo na razvoju rularnog turizma, koji je od 2012 izgradnjom Akva parka u Bačkom Petrovcu svake godine sve bolji.Gosti su uglavnom stranci, i ostaju u proseku tri noćenja.

Kao što se da videti, Opštini Bački Petrovac, i njenom razvoju nema prepreka, imaju resurse, projekte i ljude koji znaju i hoće da to realizuju.

Za vojvodjanske.rs : M. Živković