КУЛТУРА ЈЕ НАЈБОЉИ АМБАСАДОР СВАКЕ ЗЕМЉЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић разговарала је данас са Меримом Галовић, чланицом Управног одбора, и Срђаном Будимиром, руководиоцем и кореографом Српског културно–уметничког друштва „Африка“ из Јоханесбурга у Јужноафричкој Републици, који су синоћ заједно са КУД-ом „Светозар Марковић“ и АКУД-ом „Соња Маринковић“ имали заједнички концерт у Новом Саду.

Изражавајући задовољство што су како домаћа публика, тако и гости, одушевљени наступом СКУД-а „Африка“, Милошевићева је нагласила да је то разлог да оваквих сусрета буде и надаље у чему ће секретаријат на чијем је челу и Покрјинска влада бити сигурни партнери.

„Посебно је важно неговање српске традиције, обичаја, песме и игре у дијаспори, где се много теже организују концерти, него у самој матици и зато ћемо се трудити да вам у томе помогнемо“ истакла је Милошевићева и додала да је најбољи амбасадор сваке земље, па и наше, управо култура у свим њеним сегментима.

Организатор овогодишљег сусрета са СКУД-ом „Африка“ је Завод за културу Војводине, што је, по речима директорке Смиљане Влајић, почетак сарадње, која је иницирана прошле године када је делегација Завода посетила нашу дијаспору у Јоханесбургу. Током пет дана гостовања делегације из Јоханесбурга, истакла је Влајић, организовали смо посету фрушкогорским манастирима, окупљање око заједничких тема у виду радионица, као и предавање историчара др Дејана Микавице на тему српске историје.

Захваљујући на пријему и подршци, Мерима Галовић и Срђан Будимир су представили активности овог друштва, које је основано 2010. Године, са основним циљем да окупља српску заједницу у Јужноафричкој Републици, ради очувања, неговања и промовисања српског културног, историјског и фолклорног наслеђа, што су синоћним наступом и показали.

Они су истакли да су, током ових осам година од званичног оснивања, успели да организују бројне културне активности и манифестације, истичући посебно фестивал српског филма, као и гостовање глумаца, а посебно су поносни на 24. септембар, „Дан културног наслеђа“, где се свака национална заједница, па самим тим и српска, представља и промовише на најбољи могући начин.