КУЛТУРНА ЕВРОПА У ИНЂИЈИ: ПОЧИЊЕ ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ

У четвртак, 27. јуна, званично почиње 6. Шекспир фестивал који је ове године добитник признања за изузетне уметничке фестивале у Европи-EFFE Label 2019/2020. Програм отвара хрватско Градско драмско казалиште GAVELLA са представом Ричард III које ће се одиграти у Српском народном позоришту у Новом саду са почетком у 19.30 часова.

Затим се трупе селе у предивно здање Виле Станковић у Чортановцима. У петак је премијера перформанса „Мој Шекспир“ који окупља нека од најзначајнијих глумачких имена као што су Војислав Брајовић, Светлана Бојковић, Војин Ћетковић, Небојша Дугалић, Игор Ђорђевић и други. Термин је заказан за 20 часова.

У суботу, 29. јуна, у исто време приказује се француска „Бура“ чувене Ирине Брук, док је у недељу „Богојављенска ноћ“ са добитником чувене британске награде Оливије глумцем и музичарем Џорџ Мегвајером.

Због велике заинтересованости, у понедељак ће се репризирати представа „Мој Шекспир“ чији је концепт написао Никита Миливојевић, оснивач фестивала.

Добијањем признања EFFE Label , Шекспир фестивал улази у избор и за награду Европске асоцијације фестивала за изабрана остварења и достигнућа у оквиру фестивалске заједнице 2019/2020 године, која ће бити додељена на следећем самиту асоцијације  у септембру 2019. године, у Центру лепих уметности у Бриселу.

Добитници EFFE Label имају непосредну корист од тога што њихов рад и вредности које заступају препознаје фестивалска заједница, али и повећану видљивост, нове могућности за умрежавање, како у директним контактима тако и путем интернета, као и шире учешће у фестивалској заједници.

Досадашњи добитници EFFE Label у Србији су наши најзначајнији фестивали – Битеф, Фестивал европског филма Палић, Београдски Јазз фестивал и др.  

Извор: Општина Инђија