KULTURNI CENTAR ZRENJANINA – PROGRAM DO 16. AVGUSTA 2018.

IZLOŽBA

ART KVADRAT

 Postavka je otvorena  do 9. avgusta

Međunarodna putujuća izložba ART KVADRAT SRBIJA 2017/18. – Art Centra iz Beograda, otvorena je u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina do 9. avgusta. Izložbu čine 59 radova – 59 autora. Karakteristika ove izložbene postavke je i ta da u svakom gradu, mestu gostovanja, radove ocenjuje publika i nalazi se u ulozi žirija a, pobednik je onaj autor koji je sveukupno dobio najviše glasova za svoj rad. Pozivamo Vas da pogledate postavku, pogledate izložene radove i učestvujete u odabiru najboljih učesnika ovog likovnog konkursa koji raspisuje Art Centar iz Beograda.

 

IZLOŽBA SKULPTURA I CRTEŽA VUKAŠINA MILOVIĆA

Postavka je otvorena do 13. avgusta –

Izložba skulptura i crteža Vukašina Milovića, dobitnika prve nagrade Likovnog konkursa 30X30 – koji raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem, otvorena je u Malom salonu Narodnog muzeja do 13. avgusta.

 

PETAK, 10. AVGUST

ZAJEDNIČKA IZLOŽBA

JASNE GULAN I RASTKA STEFANOVIĆA

„MAPE“

Postavka je otvorena do 23. avgusta

Zajednička izložba crteža „Mape“ – Jasne Gulan i Rastka Stefanovića biće otvorena u petak, 10. avgusta u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Otvaranje je zakazano u 19 časova.

Mapama zovemo korice u kojima se tradicionalno čuvaju papiri, hartije i radovi nastali na papiru. Kod likovnih umetnika mape izazivaju asocijacije na prijemne ispite, takozvano “popunjavanje“, tj. selekciju radova za kreiranje mape, davanje mape na uvid raznim manje ili više kompetetnim prosuditeljima, (ne)praktičnost takvog načina čuvanja i prenošenja crteža, zaborav, prašinu, a ponekad i buđ.

Povod za ovu izložbu je nedavna prilika kojoj su autori bili izloženi, da posle mnogo godina ponovo pristupe sastavljanju mapa za potrebe konkursa za nastavnike crtanja na novosadskoj Akademiji umetnosti. Ovaj proces uključivao je pronalaženje i rehabilitovanje crteža nastalih u poslednje dve decenije, izradu novih crteža u cilju boljeg kompletiranja stilskog jedinstva mape, lament nad nestalim radovima “koji bi se tako dobro uklopili“, nabavku odgovarajućeg materijala za samu mapu, zatim mukotrpno raspoređivanje i lepljenje bezbrojnih radova na pojedine table, nevolje oko transporta uz naravno, konstatnu psihozu oko ishoda konkursa.

Međutim, najvažnije od svega je ponovno (i svakako ne poslednje) promišljanje samog crteža kao medija. Koliko mnogo značenja ustvari krije ta kratka, oštra i tvrda reč “crtež“. Počevši od brojnih tehnika koje je faktički i nemoguće ograničiti, preko definisanja gde je granica između onoga što crtež jeste i nije, pa sve do paradoksalne situacije da crtež često obitava na marginama umetničkih disciplina dok je istovremeno uvek i nezaobilazan osnov i temelj svega što se stvara. Neka ovo budu samo polazna pitanja za publiku pred kojom autori otvaraju svoje mape.

 

Jasna Gulan, rođena je 1976. u Novom Sadu. Diplomirala je 2002. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek grafika i magistrirala 2007. na istoj akademiji. Trenutno na doktorskim studijama. Od 2004. Zaposlena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture kao slikar-konzervator. Član SULUV-a, DKS, IKOMOS. Do sada izlagala na 15 samostalnih izložbi i brojnim grupnim izložbama.

 

Rastko Stefanović, rođen je 1978. u Zrenjaninu. Diplomirao je 2004. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo i magistrirao 2009. na istoj akademiji. Trenutno na doktorskim studijama. Upravnik Muzeja Destrukcije. Izlagao pet puta samostalno i više puta na kolektivnim izložbama.

 

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

Prvi put u Zrenjaninu u godini evropskog kulturnog nasleđa

PROJEKCIJE predviđene za četvrtak –  9. avgust, petak – 10. i četvrtak, 16. 8. 2018.

Za sve ljubitelje sedme umetnosti, veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da se sedmi  Festival evropskog filma EUfilmFest, prvi put održava u Zrenjaninu.

Svakog četvrtka i petka od 2. do 24. avgusta 2018. godine, moći ćete da uživate u filmovima u Kulturnom centru Zrenjanin. U sklopu festivala biće prikazano osam  filmskih ostvarenja evropske kinematografije, a projekcije počinju u 21h  u Kulturnom centru  Zrenjanina. Festival otvara kiparski film „Dečak na mostu“, drugog  avgusta a  ulaz na sve projekcije je besplatan.

Evropska unija proglasila je 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnji festival održava u tom duhu, pod motom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, s idejom da se posetioci  podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine, kroz filmsku umetnost.

Festival evropskog filma organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar u Beogradu u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i Kulturnim centrom Zrenjanina.

Četvrtak, 09. avgust

21h – Film: FER-PLEJ
(Fair Play, Slovačka, 2014, 100 min) DRAMA

Režija: Andrea Sedlácková

Zajednički češko-slovački projekat koji ostavlja bez daha.
Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki
koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u
nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom
tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide
(„Stromba“). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije
otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime prestaje
da ih koristi. Njena majka vidi učešće Ane na Olimpijadi kao
priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U
međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da
emigrira.

Petak, 10. avgust

21h  – Film: MAĐARI ZA BARSU
(Hungarians for the Barça, Mađarska, 2014, 85 min)

DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Tibor Kocsis

Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle
revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali
Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri mađara zauvek
su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored
uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik
zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači
govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi.
Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične
finte i pasovi.

 

Četvrtak, 16. avgust

21h – Film: NISAM ĐUBRE
(Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min) DRAMA

Režija: Emmanuel Finkiel

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje
Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko
dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže
nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da
normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija
novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu.
Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog
postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da
otkrije istinu…


MANIFESTACIJA

“BANATSKA BAJKA  – LETO U GRADSKOJ BAŠTI”

 Utorak,  7. avgust – 20 h – nastup ansambla Gradnulički Biseri

Sreda,  8. avgust – 20h – Pesničko druženje – „Banatski kulturni karavan“  – Branka Jajić  sa gostima uz muzičku pratnju Joce i Brane –

22h Projekcija filma – “Autoput smrti”/Collide  (Velika Britanija, Nemačka, 99’). Žanr: akcija, triler. Režija: Eran Creevy. Uloge: Nicholas Hoult, Felicity Jones, Anthony Hopkins i dr.

Kraći prikaz filma:

Mladi putnik iz Sjedinjenih Američkih Država putuje kroz Evropu autostopom. Tokom svoje avanture naleće na dilere droge koji ga uvlače u posao. On postaje jedan od njihovih vozača, a kada odluči da pobegne od njih počinje trka na život ili smrt kroz minhenske autoputeve.

 

Četvrtak,  9. avgust – 19h  – CEKOM – kreativne radionice za decu

20h  Dečiji centar Smajli – „Zdravkova školica“

 

Petak, 10. avgust – Petrovac na Mlavi –  predstavljanje turističke ponude i potencijala  – 20h

 

Subota,  11. avgust – Muzički program – nastup „Bid bend“ od 20 časova – 

 

Nedelja,  12. avgust – Jankov Most – nastup KUD “Lumina” u sklopu predstavljanja naseljenog mesta, kulture, tradicija, manifestacija i njegovih potencijala  – 20 časova

 

U slučaju lošeg vremena program  predviđen za petak i nedelju realizovaće se u Baroknoj sali Gradske kuće.

 

Utorak,  14. avgust –  20h – Udruženje vinogradara i voćara „Peskara – Melenci“ i muzika

 

Sreda,  15. avgust – 20h – Poetsko muzičko veče Miloš Galetin iz Novog Bečeja  i Udruženje žena „Dositej“ – Zrenjanin

22h –  Projekcija filma – “Američka pastorala”/American Pastoral (SAD, 108’) Žanr: drama, krimi. Režija: Ewan McGregor. Uloge: MCGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning i dr.

Kraći prikaz filma

Svid Levov, nekadašnji legendarni srednjoškolski sportista, sada je uspešan biznismen, u braku sa Don, bivšom misicom. Kada njegova voljena ćerka tinejdžerka nestane nakon što je optužena za nasilje, Svid se posvećuje da je nađe i ponovo ujedini svoju porodicu. Ono što otkriva potresa ga do srži, prisiljavajući ga da čita između redova i suoči se sa haosom koji oblikuje svet oko njega.

 

Četvrtak,  16. avgust – 18.30h  “Sovice mudrice”  – „Veliki svet u malim očima“ – Engleska –

19h – Školica sporta „Čigra“

19h – CEKOM – kreativne radionice za decu