KULTURNO-UMETNIČKO DRUŠTVO “DURMITOR” IZ KULE GOSTOVALO U MEDVEĐI

Kulturno-umetničko društvo „Durmitor“ iz Kule gostovalo je za Vidovdan u Medveđi, održavši koncert „Tragom predaka“. Svoje utiske o gostovanju u ovom gradu prenosi nam predsednik KUD „Durmitor“ Milovan Vuković, navodi nasemesto.

Izveden je sadržajan i raznovrstan program, nama na ponos, domaćinima u čast. Zdavica domaćinu za zdravlje, sreću i napredak, potom su se čule odabrane izvorne pesme u izvođenju ženske i muške pevačke grupe, nadpevavanje, izvorne čobanske melodije na dvojenicama, izvedeni su običaji: „Umir krvi“ i „Durmitorsko sijelo“, epske pjesme uz zvuke gusala, pesme u izvođenju etno grupe „Pivsko oko“, zavičajni humor, recitatori su kazivali pesme zavičajnih pesnika…

Sve je bilo skladno i lepo povezano naracijom i „ispleteno“ kao venac od najlepšeg durmitorskog cveća. Posetioci u sali su uživali. Bilo je dosta i mlađih gledalaca. Organizator koncerta bila je gospođa Bojana Lakušić i Centar za kulturu. Podršku je pružio i predsednik opštine Medveđa gospodin dr Nebojša Arsić koji je se na kraju koncerta zahvalio „Durmitorcima“ na izvedenom programu. Uručeni su i prigodni pokloni u znak prijateljstva i uzajamnoj zahvalnosti što se desio dan koji će ostati dugo, dugo u sećanju.

KUD „Durmitor“ je sa radošću gostovao u Medveđi, a razlog više je što je to bio 500. nastup KUD-a koji ove godine slavi „punoletstvo“. „Durmitorci“ su neizmerno ponosni što nose ime planine nenadmašne lepote. Trudili su se da istraživanjem i osvetljavanjem tragova predaka pronađu bisere kulturnog nasleđa, skinu talog sa minulog vremena i nanižu ga u venac „mirisnog cveća“ koga daruju dragim prijateljima. Kako snaži, dušu napaja i krepi tradicija, osetili su i naši domaćini tokom izvođenja programa.

Nakon programa u hotelu „Gezir“ ugostili su nas Bojana i Milan Lakušić, na čemu im se posebno zahvaljujemo. Obilazak Sijarinske banje smeštene u krajoliku netaknute prirode, kupanje u bazenima, ulepšali su nam subotu. Oni koji više vole planinu imali su veliko zadovoljstvo da se popnu na Mrkonjski vis sa koga pogled „puca“ na Staru i Suvu planinu, Šar planinu, Čakor, Mokru goru, Goliju, Kopaonik, Radan planinu, Jastrebac… Svež planinski vazduh, pogled u nedogled, planinska čarolija. Sve kao iz bajke. Hteli smo još da uživamo u ovoj božanskoj krasoti. Vreme izmiče, vraćamo se sa Visa u podnožje u šumovitu uvalu kroz koju vodi put za Prištinu. Dragan Janković nas domaćinski prima u svoj dom uz dobrodošlicu, domaću rakiju, slatko, koziji sir. Sve skladno i lepo. Žurimo da se pridružimo ostalima u Banji, treba da obiđemo i Ćurov vodopad. Tamo nas čekaju i Miroslav, Milan i Dragan iz Turističke organizacije Medveđa. Ovakva mesta može samo Tvorac sveta da podari ljudima. Posetilaca je sve više, kažu naši ljubazni domaćini. Raskrčili su staze, obeležili ih, uradili vidikovce i odmorišta. I opet odjeknu pesma. Naizmenčno počinju i domaćini i gosti, složno kao da su u jednom horu godinama pevali. Potvrda da su nam koreni isti. Duboko tradiciju čivamo u svom biću. Daljina nije prekinula vedru i duhovitu nit koja nas od iskona vezuje. Sve što je lepo, kratko traje. Polazimo u Medveđu gde nam je predsednik opštine organizovao ručak. Vratili smo se sa pregršt utisaka iz kraja izuzetne prirodne lepote koja, jedva da može stati u ljudsko oko. O srdačnosti i gostoprimstvu domaćina da ne govorimo. Bilo je divno!

Najtoplije se zahvaljujemo našim dragim domaćinima na dobrodošlici i gostoprimstvu uz želju da ovakva druženja organizujemo u godinama koje dolaze. Dogodilo se i ponavljalo se. Na mnogaja leta!

Izvor: nasemesto