КУПИНИК ЈЕ СНАЖАН ИДЕНТИТЕТСКИ СИМБОЛ

„Купиник је највидљивија и најјача тачка која говори о борби српског народа на граници светова, на граници цивилизација и култура, на месту где су се сударили исламски и хришћански свет“

У Општини Пећинци је 17. јануара одржан састанак који је окупио бројне стручњаке из најрелевантнијих државних институција из области очувања културно-историјске баштине, а тема састанка који су организовали Општина Пећинци и Завод за заштиту споменика културе из Сремске Митровице била је истраживање, конзервација и презентација тврђаве Купиник у Купинову.

Учесници су се најпре окупили на Купинику – последњој престоници средњовековне српске државе, где им је др Емина Зечевић, археолог Народног музеја Србије, представила резултате археолошких истраживања Купиника спроведених током 2021. и 2022. године.

Радни део састанка настављен је у згради Општине, а у присуству представника Министарства културе, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Републичког завода за заштиту споменика културе, Завода за заштиту споменика културе из Сремске Митровице, Народног музеја Србије и Општине Пећинци.

На састанку је постигнут оквирни договор да носилац активности на истраживању, заштити и презентацији Купиника буде Завод из Сремске Митровице, као регионална установа, у сарадњи са Општином Пећинци и уз ангажовање стручних лица из свих референтних институција, а директор Завода Љубиша Шулаја оценио је да је неопходно причу о Купинику подићи на виши ниво и додао да ће Завод припремити планску документацију која ће бити оквир у којем ће се кретати даље активности на истраживању, заштити и презентацији Купиника као тврђаве која има значај и као историјски и као споменик културе са свих других аспеката

„Овде је јако битан историјски моменат, а мислим да је над тим делом историје који представља Купиник некако се надвила магла и мало се бавило проучавањем Купиника и његовог значаја у српској историји. Мислим да је коначно време да се та магла са Купиника растера и управо ова археолошка истраживања која ће претходити томе ће сигурно допринети да се свест о Купинику, и о периоду српске државе после пада Смедерева, много боље расветли и да се о томе много више прича. Имамо апсолутну подршку Општине Пећинци која схвата значај Купиника, тако да ћемо све учинити да прича о Купинику добије ону тежину коју треба да има“ – изјавио је Шулаја.

Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и генерални секретар Матице српске, истакао је да је Секретаријат у претходним годинама за активности на истраживању и промоцији Купиника издвојио четири милиона динара.

„То свакако није довољно, али то говори о пажњи Покрајинског секретаријата према Купинику, јер Купиник није само тврђава. Купиник је један снажан идентитетски симбол и он говори о Србима у 15. и 16. веку на простору Срема, али и Баната и Бачке, када су остаци српске средњовековне државе били пренесени у Срем и када су на Сави и Дунаву Срби и у Срему и у Банату учествовали у тој општехришћанској борби против османске најезде, заједно са угарским владарима. Купиник је највидљивија и најјача тачка која говори о борби српског народа на граници светова, на граници цивилизација и култура, на месту где су се сударили исламски и хришћански свет“ – рекао је Мицић и додао да је због тога Купиник вишеструко идентитетски значајан за историју и културу српског народа, посебно за историју у културу српског народа северно од Саве и Дунава.

Он је оценио да је у том смислу овај састанак изузетно значајан, јер наговештава да би у будућности и држава и институције, као и Општина Пећинци која је свакако највише заинтересована за ове активности, могли да саберу енергију, финансијска средства и културне и научне потенцијале да би се, не само обновио Купиник, него да би се испричала прича о последњим Бранковићима, о остацима српске средњовековне државе у Срему и о историји и култури српског народа на овом простору.

„У том смислу би свакако и Матица Српска дала свој допринос у предвечерје великих јубилеја – 200 година Летописа Матице српске и 200 година од оснивања Матице српске 1826. године у Пешти. Матица српска се налази свуда где се налази српски народ и српска култура, а Купиник би био та тачка око које би се могла развити та снажна идентитетска прича о борби предака кроз векове да очувају своју самобитност, иако је та борба била врло често тешка, крвава и са неизвесним исходом“ – изјавио је Мицић.

Заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић је још једном потврдио спремност локалне самоуправе да настави са подршком пројектима везаним за Купиник.

„Наставићемо да конкуришемо за средства код Министарства културе и код Покрајинског секретаријата за културу, а пројекат ћемо подржати и сопственим средствима. Ми смо претходних година кроз доношење Плана детаљне регулације и кроз решавање имовинско-правних односа започели ове активности и наравно да ћемо их наставити. Све институције чији су представници данас присуствовали састанку јасно говоре о значају Купиника и дела српске историје који се одвијао на овим просторима“ – рекао је Војкић и истакао да ће Општина наставити са одржавањем локалитета кроз Музејску једницу – Музеј Купиник, да ће учествовати у суфинансирању пројеката и да ће финансирати реконструкцију пешачког моста који води према тврђави.

На састанку је предложено и потписивање протокола о сарадњи између Општине Пећинци и Матице српске, који би омогућио да управо ова институција буде простор на којем ће се презентовати све релевантне историјске чињенице о последњој престоници српске средњовековне државе.

Извор: Општина Пећинци