KUPINIK U TREBINJU

U okviru obeležavanja Evropske noći muzeja, u Muzeju Hercegovine u Trebinju 18. maja gostovala je istorijska izložba „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“, koja jenastavak aktivnosti i napora opštine Pećinci na očuvanju srednjovekovnog utvrđenja Kupinika i lokaliteta vezanih za period srpske Despotovine, koji se nalaze na teritoriji pećinačke opštine. Izložba je rezultat timskog radaOpštine Pećinci, Zavičajnog muzeja Ruma i Vojnog muzeja u Beogradu.

Izložbu su otvorili direktorka Muzeja Hercegovine arheolog Ivana Grujić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti grada Trebinja Zoran Milošević i arheolog Turističke organizacije opštine Pećinci Perica Odobašić, koji je tim povodom rekao da je srednjovekovna tvrđava Kupinik jedan od retkih spomenika kulture ove vrste u Sremu, i kao takva, kategorisana je kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, iako je njen značaj za nacionalnu istoriju svakako izuzetan.

„Činjenica da se u Trebinju nalazi „kula Brankovića“ tačnije kula vojvode Mladena, koji je otac Branka Mladenovića i deda Vuka Brankovića, dakle, rodonačelnika kuće Brankovića, a da su u Kupiniku stolovali poslednji izdanci loze Brankovića, otvara mnogo mogućnosti za saradnju grada Trebinja i opštine Pećinci, kako na polju kulturne razmene, turističke saradnje, tako i privredne. Stoga ćemo nastojati da unapredimo naše veze i kontakte“ – rekao je Odobašić.

Izložba „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“ ilustruje Kupinik kao poslednju prestonicu srpskih despota Brankovića sa više aspekata – preko panoa na kojima su prikazani: rodoslov i kraće biografije despota iz porodice Branković, crteže i planove tvrđave, mape na kojima je ubeleženo ovo utvrđenje, ugarske povelje u kojima se pominje Kupinik, fotografije današnjeg izgleda ovog spomenika kulture, zatim kroz trodimenzionalne eksponate – oružje i oruđe iz perioda srpske Despotovine i kroz prigodnu prezentaciju i 3D animaciju na interaktivnom ekranu.

Izložba je do sada posetila više gradova u Srbiji – Rumu, Pećince, Inđiju, Novi Sad, Pančevo, Ćupriju, Jagodinu, a ovo je prvo gostovanje izvan granica naše zemlje. Odlična posećenost do sada, kao i ovo gostovanje prema rečima Odobašića, potvrđuju veliko interesovanje za jedan prilično malo poznat period naše nacionalne istorije, odnosno za period postojanja srpske Despotovine u Sremu i njen kraj, a koji su vezani upravo za Kupinik.

Izvor: Opština Pećinci