КУСТОСКА ПРИЧА НА ДАР ГРАЂАНИМА И У НЕДЕЉУ

У недељу, 25. новембра, у два термина, 13 и 17 сати, посетиоци могу присуствовати кустоској причи о слици Павла Симића Мајска скупштина, чиме се Галерија Матице српске придружује свечарској атмосфери поводом присаједињења. Посета овом догађају је слободна.

Посетиоци коју су у суботу посетили ово вођење, чули су занимљиву причу историчарке уметности др Снежане Мишић, о животном путу новосадског сликара Павла Симића, о историјским и друштвеним околностима у којима је слика настала, како је слика нестала без трага и где се налазила десетину година док није поново откривена, на који начин је враћена, које су личности представљене на слици, на који начин су портретисане, зашто се разликује иста литографија од саме слике, итд.

У овом тренутку, слика (пуног назива) Српска народна скупштина 1. маја 1848. заузима висок значај у галеријској поставци и обједињује три јубилеја: 200 година од рођена Павла Симића, 170 година Мајске скупштине и 100 година од присаједињења. Догађаји од Мајске скупштине до самог присаједињења показују борбу за народна права и континуитет у развијању националних идеја.

 

За Vojvodjanske.rs: у кустоској причи уживала, В. Раонић;