КУТАК КОЈИ НАС ВРАЋА У ПРОШЛОСТ СРЕМА

Синоћ је у Шимановцима свечано отворен „Сремачки етно кутак“ – простор који је Удружење жена „Шимановчанке“ опремило традиционалним сремским покућством које су чланице овог удружења прикупљале годинама од мештана и пријатеља, а атмосферу некадашњег сремског домаћинства употпуњују моловани зидови и полице препуне зимнице.

Председница Удружења, Душица Милошевић, каже Сремачки етно кутак осмишљен тако да посетиоце врати у прошлост и да их подсети на то како се некада живело на овим просторима, али да очување традиције нашег краја није његова једина намена.

„У овом простору ће бити организована и продаја сувенира, зимнице и свих осталих рукотворина чланица нашег удружења, тако да ће посетиоци моћи и да понесу са собом део те традиције. Део понуде ће бити и кулинарски специјалитети по којима је Срем надалеко познат и надамо се да ћемо врло брзо постати саставни део туристичке понуде наше општине. За адаптацију и уређење овог простора смо имали финансијску подршку Општине Пећинци, као и Месне заједнице, а наши мештани и пријатељи су нам помогли да опремимо овај простор тако што су донирали делове покућства које су наследили од својих родитеља, бака и дека и које су сачували до данас“ – рекла нам је Милошевић.

Свечаности су присуствовали и Снежана Кнежевић, заменица за равноправност полова Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана и заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић.

У свом обраћању на почетку свечаности председник Савета месне заједнице Шимановци Александар Мандић се захвалио Удружењу жена „Шимановчанке“ на свему што чине на пољу очувања и промовисања сремске традиције и културе, као и на хуманитарним активностима по којима су препознатљиве.

„Ви сте добар пример шта све може да се уради за заједницу када постоји добра воља. Ви и нашу месну заједницу и нашу општину представљате на прави начин где год се појавите и сви смо поносни на вас“ – рекао је Мандић.

Снежани Кнежевић је ово била трећа посета удружењима жена у општини Пећинци, а како нам је рекла, циљ ових посета је био да се кроз непосредне контакте женама и удружењима жена на селу приближи институција Покрајинског заштитника грађана и да им се пружи помоћ у оквиру надлежности ове институције.

„Јако је добро што, поред хуманитарних активности, сада започињу и продају својих производа. Оне треба да иду што више ка свом економском оснаживању, јер економски оснажена жена је способна да се суочи са свим изазовима које савремени живот носи“ – изјавила је Кнежевић и додала да институција коју представља подстиче локалне самоуправе да пружају подршку удружењима жена, као и да је веома задовољна оним што је видела у општини Пећинци.

Како је најављено, Сремачки етно кутак ће бити отворен за посетиоце сваке суботе од 7.00 до 11.00 часова, а за организоване групне посете, уз претходну најаву и осталим данима.

Извор: Општина Пећинци