LA LINEA VERDE ZAKUPILA DRŽAVNO ZEMLJIŠTE NA 30 GODINA

Italijanska fabrika La Linea Verde iz Dobrinaca kod Rume, koja salatom snabdeva trgovinske lance u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, dobila je rešenje o zakupu 99 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina. 

Reč je o fabrici od 6.000 kvadrata u koju je uloženo 10 miliona evra i koja će investirati još dva u plastenike čija je izgradnja planirana na državnom poljoprivrednom zemljištu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je u petak tu fabriku salate kod Rume, gde radi 70 ljudi, a koja je, kako je ocenio “Juventus u prehrambenoj industriji”.

Prema rečima Nedimovića, država je odobrila 24 projekta za ostvarivanje prava prvenstva zakupa državnog poljoprivednog zemljišta. On je dodao je da je 21 projekat u toku, a da se 16 odnosi na preradu voća i povrća.

Tih 16 projekata, kako je rekao ministar, biće realizovano širom Srbije u narednih godinu dana, a oni su rezultat Zakona o poljoprivrednom zemljištu, usvojenog pre dve tri godine, koji su, kako je podsetio, mnogi kritikovali.

Na adresu ministarstva poljoprivrede stigle su 224 aplikacije za taj projekat, a svega su 24 došle do cilja, što je, kako je dodao, devet odsto.

U tih 16 fabrika za preradu voća i povrća biće uzloženo 11.000 evra po hektaru, rekao je Nedimović i ukazao da su do sada ulaganja bila 1.900 evra po hektaru.

– To je sada šest ili sedam puta veća vrednost – rekao je ministar i naveo da su od te 24 investicije svega tri inostrane, a ostale su srpski poljoprivrednici koji su prozivodnju podigli na viši nivo.

Nedimović je kazao da je prednost La Linea Verde to što je na selu, jer će poljoprivednici iz okoline svoje prozivode i sirovine moći da prodaju toj italijanskoj kompaniji.

– Ovde u Dobrinicima imamo upakovanu salatu i upakovanu supu, a to ima pet do deset puta veću vrednost – rekao je on i dodao da Srbiji treba prehrambena industrija koja pravi veću dodatu vrednost, jer će tako srpski prozivodi, lakše nalaziti prostor na evropskom tržištu. 

Vlasnik kompanije Đuzepe Bataljola (Giuseppe Battagliola), zahvalio je vlastima na rešenju za zakup poljoprivednog zemljišta, što će mu, kako je dodao, olakšati rad.

La Linea Verde nastala je 1991. od malog porodičnog poljoprivedog gazdinstva i za 27 godina evoluirala u multinacionalnu kompaniju koja posluje u Italiji i Španiji, i odnedavno u Srbiji.

Izvor: Tanjug