ЛАБУДОВИЋУ УРУЧЕНА „ЗЛАТНА СОВА“

На свечаној академији у Заводу за издавање уџбеника у Источном Сарајеву, књижевнику из Врбаса Горану Лабудовићу Шарлу додељена је плакета “Златна сова“ за рукопис романа “Ветрушка у данима неба“. Плакету Лабудовићу пред великим бројем званица из света јавног, културног и универзитетског живота Републике Српске, уручио је директор Завода Раде Ристовић. Свечана академија у Источном Сарајеву уприличена је и поводом 20. година од објављивања првог уџбеника у Републици Српској. 

Председник жирија проф. др Јован Делић рекао је да у овогодишњој конкуренцији Лабудовићев роман био убедљиво најбољи, „разбокореног језика, јасне форме и идеје о оном најбољем у човеку, о доброти, решености и ентузијазму за опште, народно добро у једном изнимно тешком времену“. Др Драгана Бедов истакла је да је „језик и стил какав је у свом роману донео Горан Лабудовић Шарло, у сагласју је са светлим традицијама које је српској књижевности даровао Милош Црњански“.

Захваљујући на награди, Лабудовић је Заводу за издавање уџбеника пожелео да у наредних десет година буде десет пута више уџбеника, стручне литературе, романа и књижевности за децу. „Ентузијазам је покретачка снага света и сви ви у Републици Српској то добро знате. Изузетно сам почаствован овом наградом и у мени имате не само пријатеља, већ и човека спремног да у наредним годинама помогне у афирмацији циљева и програма“, рекао је Лабудовић. Књижевник из Врбаса је за две своје књиге поезије чији је издавач Народна библиотека „Данило Киш”, награђен угледним наградама.

Свечаност у Источном Сарајеву била је прилика и да Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих и главни и одговорни уредник листа Траг, промовише Фестивал и врбаску библиотеку, која је позната по својим књижевним програмима и часопису за књижевност, уметност и културу.

Извор: Општина Врбас