ЛАДИСЛАВ НЕМЕТ, ДОСАДАШЊИ ЗРЕЊАНИНСКИ БИСКУП, ИМЕНОВАН ЗА НОВОГ БЕОГРАДСКОГ НАДБИСКУПА – ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Апостолска нунцијатура у Републици Србији саопштила је, у Надбискупском ординаријату у Београду, да је Папа Фрања именовао за београдског надбискупа и митрополита Београдске надбискупије досадашњег зрењанинског бискупа монсињора др Ладислава Немета. Он је на тој позицији наследио Станислава Хочевара, који је београдски надбискуп био 22 године. Немет је шести по реду београдски надбискуп и митрополит Београдске надбискупије у 98 година њеног постојања и први који је рођен на територији Републике Србије. 

 Новоименовани надбискуп Немет, обраћајући се поводом ступања на ову дужност, на посебан начин захвалио је Зрењанинској бискупији у којој је боравио четрнаест и по година и коју ће, до даљег, водити као апостолски администратор. 

Ладиславу Немету срдачне честитке упутио је и градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, истакваши да му је тим чином указана велика част и поверење, али и потврђен његов предан рад и ангажовање у протеклом периоду, на челу Зрењанинске бискупије.

“Посебно ми је драго што је Ваше службовање у Зрењанину, дуго 14 година, протекло у атмосфери међусобне толеранције и разумевања, што смо имали прилику да сарађујемо и што сте својим деловањем допринели складном суживоту припадника католичке вероисповести са осталим, овде присутним народима, њиховим верама и културама. Сигуран сам да ће Вам тај део живота и рада остати у најлепшој успомени. У уверењу да ћете племениту мисију наставити и на новој дужности, желим Вам добро здравље и успешно службовање”, поручио је градоначелник Салапура новоименованом надбискупу Немету.  

 Фотографија: Београдска надбискупија

Извор: Град Зрењанин