ЛАГ „СРЦЕ БАЧКЕ“ ОБЕЛЕЖИО МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА НА СЕЛУ

У организацији ЛАГ „Срце Бачке“ у Кули је 15.октобра одржана радионица „Женска мрежа на територији општина Кула и Врбас“ у склопу обележавања Међународног дана жена на селу.

Радионици су присуствовале представнице удружења жена, представнице приватног и јавног сектора са територије ЛАГ-а.

Циљ радионице било је скретање пажње и указивање на положај жена на селу и на проблеме са којима се оне суочавају у свакодневном животу. Током радионице презентован је пројектни предлог ЛАГ-а о формирању локалне женске мреже са којим се конкурисало за средства код Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

-Локална женска мрежа би радила на мобилизацији и већем учешћу жена у процесима доношења одлука на локалном нивоу, резвоју женског предузетништва, унапређењу положаја жена у руралној средини, унапређењу положаја жена жртава насиља и едукацији жена, родној равноправности и њиховом економском оснаживању, рекао је Бојан Ковач менаџер Лаг „Срце Бачке“.

Чланице ЛАГ-а су овом приликом презентовале рад својих организација и представиле своје производе.

  1. октобар је установљен као Светски дан сеоских жена на Конференцији жена Уједињених нација у Пекингу 1995. године, када се и наша држава обавезала да женама на селу обезбеди равноправан приступ и потпуно учешће у структурама власти, и учини видљивим њихове потребе и могућности у креирању развојних политика села.

Извор: Општина Кула