LAMBORGHINI ZA MANJE OD 17.000 EVRA

Pre nego što je postao jedan od sinonima za mućne sportske mašine dostupne ograničenom broju ljudi, Lamborghini je bio poznat po proizvodnji traktora. 

Lamboghini je bio na čelu industrijskog oporavka posleratne Italije tokom 40-ih godina prošlog veka, koristeći komponente vojnih vozila i britanskih kamiona za izgradnju poljoprivrednih mašina.

Tako je 1948. osnovana kompanija Lamborghini Trattori koja je brzo porasla i sa 52 počela da pravi oko 200 traktora godišnje. Uskoro je Lamborghini motore pravljene za vojna vozila zamenio sopstvenim agregatima.

Osnivanje Evropskog zajedničkog tržišta i promena unutrašnje italijanske industrijske politike, omogućili su Lamborghiniju da uvozi strane komponente visokog kvaliteta koji su dodatno povećali kvalitet njegovih proizvoda, državne subvencije za poljoprivredu i italijanske proizvode povećale potražnju, što je dovelo do dodatnog povećanja Lamborghinijeve proizvodnje.

Jedan od nosilaca razvoja kompanije bio je upravo traktor 2R koji je sa trocilindarskim dizelom i pogonom na sva četiri točka te 39 KS uz pomoć četvorobrzinskog menjača bio čudo industrije.

Restaurirani primerak o kojem je ovde reč dobio je retro kombinaciju “akva” plave i narandžaste boje. Zadržao je originalni italijanski registracioni list i broj šasije, a prešao je manje od 6.500 kilometara od 1962. kada je napravljen.

Izvor: b92