LANA VIRC SA REPREZENTACIJOM OSVOJILA VICEŠAMPIONSKU TITULU EVROPE

Teniserka Spartaka, Lana Virc bila je deo ženske juniorske reprezentativne selekcije koja je ispisala novu istoriju srpskog tenisa osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu koje je održano u Češkoj, navodi subotica.info.   

Reprezentaciju igračica do 16 godina činile su Mia Ristić, Teodora Kostović i Lana Virc dok je selektor ovih sjajnih devojaka bio Slobodan Ranković. Ovim sjajnim rezultatom izborile su plasman na Svetsko prvenstvo koje će se održati od 1. do 6. novembra u Antaliji (Turska). Devojke su u dresu sa nacionalnim grbom pokazale veliku borbenost, hrabrost i energiju u borbi za svaku loptu i poen.  

Na šampionatu Evrope bilo je 32 reprezentacije među kojima je Srbija bila vicešampion. Selektor Slobodan Ranković izuzetno je ponosan na ove devojke – Ponosan sam na ovaj rezultat, ovo je veliki uspeh za Srbiju i našu reprezentaciju. Od 1977. nismo imali nikog u finalu ekipnog prvenstva Evrope do 16 za žene. Mia Ristić, koja je evropski šampion u singlu, napravila je ogroman uspeh, a ko osvoji zlato na evropskom vrlo brzo, posle dve, tri godine igra na VTA takmičenjima na najvišem rangu. Poput sada Mie ovo prvenstvo su osvajali Žastin Enan, Simona Halep, naša Olga Danilović 2016. godine, pa i Ribakina koja je osvojila Vimbldon 2021. Na ekipnom nivou smo pokazali takođe visok nivo i kvalitet, 20 dana zaredom smo igrali. Počeli smo pre tri nedelje, prvo u Prerovu, nakon toga smo, bez dana pauze otišli na juniorski BJK kup bez dana pauze, otišli smo u Rumuniju i bili prvi u kvalifikacijama, a zatim je usledio povratak u Češku i borba za medalju koja sada sija na našim grudima. Bili smo prvi u grupi a zatim nosioci u nokaut fazi, gde smo pobedili Grčku i Nemačku posle velikog preokreta. Teodora je gubila sa 6:2, 5:0, a onda izvela fantastičan preokret, to se retko dešava, ko prati sport zna da se to često ne događa. Na kraju smo protiv Češke igrali težak meč, pravo finale, bilo je 1:1 posle singlova. Imali smo protiv nas sudije, njihovu publiku, nije bilo lako, ali smo dali sve od sebe. Zadovoljan sam finalom, ogroman rezultat, sledeći put će biti bolje osvojićemo mi to. Selektor sam već 10 godina reprezentacije do 16 godina i malo toga može da nas iznenadi jer nam se svašta izdešavalo. Sporedne stvari mogu da smetaju da deca ne odigraju dobar meč, po meni je najvažnija atmosfera u timu i kako se osećaju posle mečeva, ako je teško izborićemo se sa tim. U Prorovu je bila loša hrana, nismo mogli da spavamo zbog vrućine, u Rumuniji smo spavali u školi, to je sve normalno, a onda smo završili u hotelu sa pet zvezdica. Sve to mora da se izdrži, najbitnije je da smo 20 dana radili konstatno i da smo bili u treningu od prvog dana. Zahvaljujem se i ličnim trenerima naših devojaka koji su ih poslali u reprezentaciju spremne za ovakve napore i mečeve.

Najmlađa članica reprezentacije je bila subotičanka Lana Virc koja ima tek 14 godina i dvostruka je vicešampionka Srbije u konkurenciji do 14 i do 16 godina. – Srećna sam što sam dobila priliku da igram za selekciju Srbiju, malo nam je falilo sreće da dobijemo i dubl u finalu, ali dobro, sjajan rezultat je iza nas, ponosne smo, za mene lično ovo je ogromno iskustvo i podstrek za budućnost. Nastaviću vredno da radim i gradim put ka za zacrtanom cilju. Najviše volim stil Federera, jer igra brzi tenis, dosta ide na mrežu, ali isto tako volim Novaka Đokovića koji je fantastičan u svim segmetima igre, od tenserki idol mi je Serena Vilijams. 

Izvor: subotica.info