ЛАЗАРИЦА ПО ДРУГИ ПУТ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ КИКИНДА

У Кикинди и околним селима, традиционално је пред Лазареву суботу организовано паљење и прескакање ватре. Лазарица је по други пут уприличена и у дворишту Културног центра. Догађају, који полако прераста у традицију, присуствовао је председник Скупштине Града Кикинде Младен Богдан:

„Лазарица је оно што је својствено нашем Северном Банату. На овај начин нашим најмлађим суграђанима показујемо колико је важно очување правих вредности и неговање свега доброг што смо наследили од предака. Драго ми је да је велики број суграђана дошао да ужива у лепом програму. Поред тога што се трудимо да Кикинда напредује и развија се, желимо и да сачувамо традицију од заборава и наставићемо то да радимо и у наредном периоду. Надамо се да ће програм прерасти у традицију и да ћемо поново обележавати Лазарицу у Културном центру“, изјавио је Младен Богдан.

Догађај је био употпуњен крофнама, које су направиле чланице Удружења жена из Иђоша, као и кокицама и тамбурашком музиком. Упркос лошем времену, одзив је велик.:

„То значи да наши суграђани воле овакве догађаје. Лазарица је леп, породични догађај у којем учествују сви из куће. Надамо се да ћемо на такав начин подстицати суграђане да што више, испред својих кућа пале ватре и и одржавају традицију. Ове године имамо и малу хуманитарну акцију, код кокичаре која припада Центру за пружање услуга социјалне заштите, где смо ставили кутију за помоћ, како бисмо њима купили нешто што им треба. Ово је леп, племенит и породични догађај“, рекао је Марко Марковљев, в.д. директора Културног центра Кикинда.

Извор: Град Кикинда