ЛЕКОВИТА И МЕДОНОСНА БИЉКА

Различак је усправна и веома разграната биљка која достиже висину и до 60 цм. Има перасте листове и модро плаве цветове, који се развијају појединачно на врху стабљике. Веома је распрострањена биљка. Цвета од почетка јуна па све до краја августа, оцвале цветове треба редовно скидати, то још више подстиче цветање. Листови су јој зелено-сребрнкасти, а цвета у плавој, ружичастој и белој боји. Цвеће лепо изгледа у баштама, а као резани цвет дуго опстаје у вази.

Различак спада у групу лековитог биља, његови цветови се сакупљају и суше, користи се за припрему чаја, садржи супстанце које ублажују упалу и иритацију, а користи се и као диуретик.

Различак воли добро дренирано земљиште, није захтеван али га повремено треба залити одстајалом водом. Може да оболи од пепелнице, а понекад га нападају и биљне ваши. Нарочито лепо изгледа у сеоским баштама, сам се расејава и већ у рано пролеће почиње да ниче.

Осушени цветови морају се чувати у херметички затвореним лименкама, јер се веома лако убуђају. У фитотерапији, могу да се користе само цветови који нису променили боју. Различак се користи у лечењу јајника, жутице и застоја у мокрењу, а користи се и за испирање упаљених очних капака.

Ова лепа биљка, јарко плаве боје, садржи активну супстанцу која ублажава иритације, црвенило и упале ока, као и реуматизам. Различак такође делује и као диуретик. За сољу чаја потребан је прстохват сушених цветића на 2 децилитра кипуће воде, а дневно се пију две шоље чаја од различка.

Чај:Прелити кашику уситњеног различка са 2,5 дл кључале воде и оставити поклопљено да одстоји један сат. Процедити, натопити газу или чисту памучну крпу и ставити на болно место неколико пута у току дана.