„ЛЕНКИНО САЗВЕЖЂЕ” НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ У БЕЧУ

Последња етапа у реализацији пројекта „Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских”, након Београда, Гацка и Будимпеште, наредне недеље биће Беч, па Дом културе Србобран као носилац пројекта, позива све пријатеље уметности, који су у могућности, да присуствују тродневном програму у главном граду Аустрије.

„Првог дана, у уторак, 05. децембра у 19.00 часова, у VHS Rudolfsheim Fünfhaus, Schwendergasse 41, одржаће се програм под називом ‘Књижевно-научни сусрети’, где ће најпре директор Дома културе Србобран, Дејан Корцеба представити историјско наслеђе и културно-туристички потенцијал Србобрана, а потом ће о зборницима о породици Дунђерски говорити: др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, др Јелена Веселинов, управник послова Матице српске, и мр Павле Орбовић, кустос у Градском музеју Врбас. Затим ће манифестацију и књижевну награду ‘Ленкин прстен’ представити др Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта у Новом Саду и дугогодишњи председник стручног жирија за доделу ове награде. Планирано је и да Перо Зубац говори своју награђену песму, а током програма поезију лауреата и Лазе Костића говориће и песник из Србобрана, Горан Благојевић.

Други дан програма, у среду, 06. децембра у 19.30 часова у Festsaal der Bezirksvorstehung 15, Rosinagasse 4, одржаће се Свечани концерт ‘Три ноћи’ којим Удружење А:Култура прославља свој јубилеј 10 година постојања, а гости на тој прослави су учесници овог пројекта. Предвиђено је да се обрате др Милан Мицић у име Матице српске, др Зоран Ђерић у име манифестације ‘Ленкин прстен’, и Дејан Корцеба, у име Дома културе Србобран. У програму ће такође учествовати тамбурашки оркестар ‘Срце Бачке’ из Србобрана, песник Перо Зубац и глумац Миодраг Петровић, првак драме СНП-а, са одломком из монодраме ‘Ја, Лазар’, а после следи концерт србобранских тамбураша и других музичара из Беча.

Трећи дан програма, у четвртак, 07. децембар у 19.30 часова у хотелу Бристол, у улици Kärntner Ring 1, управо у истом оном хотелу у којем је Ленка Дунђерска одсела и провела своје последње дане живота, одиграће се љубавна драма ‘Од раја до безњенице’ аутора Зорана Суботичког, у којој глуме Миодраг Петровић у улози Лазара Дунђерског, Ервин Хаџимуртезић у улози Лазе Костића, и Јована Радовановић у улози Ленке Дунђерске.

Овај тродневни програм је завршница великог пројекта ‘Ленкино сазвежђе стазама Дунђерских’, који су подржали Општина Србобран и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, а који има за циљ промоцију манифестације и књижевне награде ‘Ленкин прстен’, као и представљање песника добитника ове награде; затим промоцију два зборника ‘Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине’ који су настали као плод сарадње Матице српске, Општине Србобран и Дома културе Србобран, а резултат су рада научника и истраживача на два научна скупа одржана 2021. и 2022. године у Србобрану на тему породице Дунђерски. Трећи сегмент пројекта је позоришна представа ‘Од раја до безњенице’ аутора Зорана Суботичког, о трагичној љубави Лазе Костића и Ленке Дунђерски. Пројектом је предвиђено да се програм прикаже у градовима везанима за породицу Дунђерски, а посебно за Ленку, па је у септембру програм приказан у Гацку у Републици Српској одакле је пореклом породица Дунђерски, затим у Београду, Будимпешти и на крају тродневни програм у Бечу, граду у којем је Ленка провела своје последње дане“, саопштено је из Дома културе.

Извор: Општина Србобран