„ЛЕПОТА РАЗЛИКА“ ТЕЛЕВИЗИЈСКИХ И РАДИЈСКИХ ПРИЧА СУ ЗАЈЕДНИЧКИ ИМЕНИТЕЉ СВИХ НАС

„Вечерас је Бачка Топола међународно седиште најбољих телевизијских и радијских документарних емисија и због тога ми је изузетно задовољство што сам у прилици да вам се обратим у овом предивном амбијенту, у којем као да још живе векови који су одавно за нама, и овако лепим поводом какав почетак деветог издања вашег изузетног фестивала „Професта 2018“, који има још лепши поднаслов „Лепота разлика“ рекла је синоћ на Пононији, надомак Бачке Тополе, уочи доделе награда и признања најбољим ауторима телевизијске и радијске репораже, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Дргана Милошевић.

Секретар Милошевићева је овом приликом, а на основу одлуке стручног жирија, уручила награде номинованим радовима у телевизијској категорији и прво место додељено је новинару Јовану Трпеском из ТВ „Морис“ из Скопља за документарну репортажу „Усамљена кућа“. Друго место припало је аутору Новици Савићу са Радио-телевизије Србије за причу под насловом „Саме“, док је награду за треће место добила новинарка Радио- телевизије Војводине, Анико Рожа за причу „Моника не познаје границе“.

У категорији радијских репортажа, које је уручила уредница Радио Новог Сада, Милада Станковић, лауреат ове године је документарна радијска прича „Влашка магија“ новинарке Душанке Петровић са Радио Београда 2. Друго место припало је ауторки Биљани Куриш са НТВ Агенције из Београда за причу „Брвнара Крајишких Срба“, док је трећу позицију заузела радијска прича о „Корацима“ новинара Александра Бучкова са Радио телевизије Војводине.

Честитајићи лауреатима, Драгана Милошевић је рекла да, ево већ готово целу једну деценију овај фестивал окупља ауторе из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Русије, Румуније, Бугарске, Србије и низа других земаља и та својеврсност интернационалног садржаја га издиже од свих других манифестација.

„Овде је реч лепота, баш онако како, дубоко верујем, и јесте у душама огромне већине људи свуда на свету, претворена у заједнички именитељ свих разлика које у нама и око нас ствара историја, васпитање, клима и низ других фактора“ истакла је она и додала да, кад се ствари поставе тако, а у самој суштини овог фестивала су, очигледно, баш тако постављене, онда овде свако, у својој телевизијској или радијској репортажи, доноси своју специфичност.

Испред организације „Професта 2018“ речи захвалности и честитке ауторима упутио је председник Управног одбора Рајко Вулин, који је нагласио да наслов вогодишњег слогана, прати све оно што Војводина, па самим тим и Србија, јесте.

У име побратимљеног фестивала телевизијских компанија московског региона и Подмосковља обратио се уметнички директор фестивала „Братина“, који је на Панонији гост уназад седам година, Алберт Макаревич.

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама