LIFKA: SAVREMENI RUSKI FILM

U saradnji sa Ruskim centrom za nauku i kulturu „Ruski Dom“ u Beogradu, u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“, od ponedeljka 20.03.2023. do nedelje 26.03.2023. godine održava se ciklus Savremenih ruskih filmova. U ponudi u sledeći filmovi: 12, Vreme pionira, Volkodav, Turski gambit, Beli tigar, Noćna straža i Mi smo džezeri, navodi subotica.info.

Ulaz na projekcije je slobodan.

20.03.2023. od 18:00h
Film: 12
Država/godina: Rusija/2007
Dužina trajanja: 159 min
Žanr: Drama
Režiser: Nikita Mihalkov
Uloge: Sergej Makovecki, Sergej Garmaš, Aleksej Petrenjko, Nikita Mihalkov, Roman Madjanov, Mihail Jefremov

Mesto dešavanja – sportska sala lokalne srednje škole, a u sali 12 porotnika treba da donese odluku na pitanje: da li je mladi Čečen kriv za ubistvo svog očuha, ruskog oficira u penziji, veterana čečenskog rata. Sva svedočenja, i svi dokazi govore protiv mladića, i svi porotnici osim jednog, spremni su da ga proglase za krivca. Narednih sati oni će ponovo pročešljati sve dokaze koji su izneti na sudu, i kako sati budu odmicali, tako će se situacija sve više menjati u korist mladog Čečena.

Nikita Mihalkov je ovaj film snimio na ideju iz filma „12 gnevnih ljudi“ Sidnija Lumeta.

21.03.2023. od 18:00h
Film: Vreme pionira
Država/godina: Rusija/2017
Dužina trajanja: 134 min
Žanr: Drama, triler, istorijski, akcioni
Režiser: Dmitriy Kiselev
Uloge: Jevgeni Mironov, Konstantin Habenski, Vladimir Iljin, Aleksandra Ursuljak

Šezdesete godine prošlog veka. Hladni rat dve super sile je u punom jeku, a jedan od važnih frontova u tom ratu je borba u kosmičkom prostoru. Zbog najave SAD da će u svemir poslati čoveka pre Rusa, KB Koroljeva dobija naredbu da skrati pripremu lansiranja rakete sa ljudskom posadom za dve godine. Prva probna raketa bez posade doživljava fijasko, ali ipak kosmonauti Leonov i Beljajev prihvataju da bez dodatnih provera polete put zvezda.

22.03.2023. od 18:00h
Film: Volkodav
Država/godina: Rusija/2007
Dužina trajanja: 142 min
Žanr: Akcija, fantastika
Režiser: Nikolaj Lebedev
Uloge: Aleksandar Buharov, Jevgenija Sviridova, Andrej Rudsenski, Artjom Semakin

Osudili su ga na smrt, ali je uspeo da preživi. On je poslednji ratnik iz plemena Sivi Psi, poznat pod imenom Volkadov. Posle uništenja svog plemena kreće u avanturu kako bi se osvetio i uništio neprijatelja.

23.03.2023. od 19:00h
Film: Turski gambit
Država/godina: Rusija/2005
Dužina trajanja: 124 min
Žanr: Ratni, istorijski, akcioni
Režiser: Džanik Fajzijev
Uloge: Jegor Berojev, Olga Krasko, Aleksandr Lykov, Marat Bašarov

Turski gambit je ruski, istorijski, špijunski film iz 2005. godine, adaptacija romana Borisa Akunjina „Turski gambit“ u kojem se pojavljuje njegov najpoznatiji lik, detektiv Erast Fandorin (ruski Šerlok Holms) koji se nalazi u misiji za vreme rusko-turskog rata 1877-1878. Režirao ga je Džanik Fajzijev, a napisao sam Akunjin. U filmu su glumili Marat Bašarov, Jegor Berojev i Olga Krasko.

24.03.2023. od 19:00h
Film: Beli tigar
Država/godina: Rusija/2012
Dužina trajanja: 108 min
Žanr: Ratni, istorijski
Režiser: Karen Šahnazarov
Uloge: Jegor Berojev, Olga Krasko, Aleksandr Lykov, Marat Bašarov

Beli tigar je ruski ratni film iz 2012. u režiji Karena Šahnazarova i pisanju u saradnji sa Aleksandrom Borođanskim na osnovu romana Tankista ili „Beli tigr“ ruskog romanopisca Ilje Bojašova. Film o komandiru tenka koji postaje opsednut potragom i uništenjem misterioznog, neuništivog nemačkog „Tigar“ tenka.

25.03.2023. od 19:00h
Film: Noćna straža
Država/godina: Rusija/2004
Dužina trajanja: 114 min
Žanr: Fantastika, horor
Režiser: Timur Bakambetov
Uloge: Konstanitn Habenski, Vladimir Menjšov, Marija Porošina, Goša Kucenko

Svi znaju da je noću na ulici opasno. Kada padne noć, sile zla preuzimaju dominantu ulogu. Njihova sila je toliko velika, da je nemoguće nostiti se sa njima konvencionalnim oružjem. Zato postoje lovci koji vekovima pokušavaju da održe ravnotežu između Svetlosti i Tame. Njihovo ime je Noća straža.

26.03.2023. od 19:00h
Film: Mi smo džezeri
Država/godina: Rusija/1983
Dužina trajanja: 88 min
Žanr: Muzički, komedija
Režiser: Karen Šahnazarov
Uloge: Igor Skljar, Aleksandar Pankratov, Nikolaj Averjuškin, Pjotr Šćerbakov

Pošto je izbačen iz muzičke škole, zbog „kontrarevolucionarne muzike“, Kostja pokušava da napravi prvi džez bend u državi. Prvi mu pristupaju ulični muzičari Stjepan i Žorž, a nedugo zatim i prvi saksofonista Imperatoskog dvora Ivan Bavurin.

Izvor: subotica.info