LIFKA: VEČE FILOZOFSKOG FILMA

Povodom obeleževanja desetogodišnjice prikazivanja prvog subotičkog filozofskog filma (Filozof iz našeg sokaka), u Art bioskopu Lifka premijerno prikazan film „O ljubavi i smislu života u doba korone“ u režiji Monje Vuković, po scenariju koji je napisao dugogodišnji gimnazijski profesor filozofije Dragan Krstić, navodi subotica.info.

U filmu se koristi originalna muzika Kozme Prema, u interpretaciji gimnazijskog trija MKM. Kao gosti večeri nastupili su Dejan Vrana i Jasna Vasić, koji su izveli nekoliko numera filmske muzike.

U nastavku večeri prikazan je „Filozof iz našeg sokaka“.

Goste i publiku pozdravio je Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa Lifka.

*

U prilogu komentar Dragana Krstića, profesora filozofije u penziji:

Premijera me je podsetila na one dane kada sam predavao filozofiju u Gimnaziji i kada sam se trudio da đacima filozofska učenja izložim na zanimljiv način. Jedan od tih načina je pedagoško-filozofski film koji sam stvorio sa svojim učenicima 2011/2012. godine.

Film Filozof iz našeg sokaka je prvi film koji spada u ovaj žanr, a koji je, uzgred rečeno, osvojio treću nagradu na DRUGOJ REVIJI NEZAVISNIH OFF-FILMOVA SRBIJE Srpski HOLYWOOD, 2012. godine.

Taj film nije ništa drugo do pokušaj da se jedna nastavna jedinica (O istini, lepoti i dobroti) obradi u formi kratkog igranog filma. Učenici su rekli da smo u tome uspeli.

Sedam godina kasnije, iako sam postao penzioner ljubav prema ovoj vrsti delatnosti me nije napustila. Jedna grupa mojih bivših đaka predložila je da nastavimo da snimamo pedagoško-filozofske filmove, tj. filozofski edukativne filmove, jer su mišljenja da je to jedan od najzanimljivijih i najkreativnijih oblika bavljenja filozofijom.

Sastavio sam novu filmsku ekipu koju čine moji bivši učenici, sada studenti, koji su se isticali na časovima filozofije. Neki od njih su želeli da se profesionalno bave glumom i režijom, ali ih je život usmerio na profitabilne fakultete.

Sa novom filmskom ekipom, sastavljenom, uglavnom, od mojih bivših učenika, snimio sam tri filma: Kratak film o lepoti, Naš profesor i O ljubavi i smislu života u doba korone. Ovi filmovi su na svoj način lepi i poetični, a poslednji je pomalo i ironičan.

Ovaj poslednji film opominje da je u pandemiji ljubav ugrožena, a ako nije moguće ostvariti ljubav, onda i život nema smisla.

Ta rukavica, koju smo videli u filmu, je metafora koja nam govori da se ljubav između žene i muškarca ne može sprečiti. Drugačije rečeno, da se ta ljubav mora na neki način da otelotvori, očulotvori.

Izvor: subotica.info