LIMANSKI PARK SAV U UKUSIMA VOJVODINE

Juče, prvog dana gastronomske manifestacije „Ukusi Vojvodine“ , na prostoru Limanskog parka sva su čula uživala. Naša mala novinarska ekipa, još od ranog prepodneva, negde oko 10 sati,  krenula je put ukusa Vojvodine. Kao pravi Vojvodjani, na put smo pošli biciklovima, pa kako drugačije kada smo ovdašnji. Čim smo prišli parku, ugledali smo bele šatore koji su ponosno stojali duž Limanskog parka i presijavali se na jutarnjem suncu. Između šatora postavljeni su stolovi sa klupama za putnike namernike i one koji su stigli na fruštuk. Svuda oko nas nasmejana lica, razdragan dečiji smeh i graja,  pravi vojvodjanski kolorit.

Prvo čulo koje je zaintrigiralo našu ekipu je zvuk ukusno odmerene muzike, tačno glasne koliko treba da se može normalno razgovarati. Malo trube od Armstronga, pa dobrog osećanja od Nine Simone da se začini milovanjem zvuka tambure, ma sve usklađeno kao šare na slanini.

Dok smo užvali u šetnji kroz izložene đakonije, zamirisa sa svih strana. Na koju stranu poći kada te mame  gulaš, kobasica, slaninica  i domaći koziji sir, raznih fela. Naravno tu je i njegovo visočanstvo kulen,  pretežno Sremskog porekla. Pa tek onda na slatko povuče makoš, štrudla s` višnjami i voćni kolači uz kurtoš i kuglof ponosno predstavljajući Bačku. Da se Banat ne naljuti, eto stiže tradicionalni ručak od sosa i mesa, naravno tek posle petlove supice.

Ukusi vojvodine ne mogu proći bez vojvodjanskih vina i proizvođača Kraft  piva, za koje po gužvama ispred prodajnih štandova, možemo slobodno reći da ima veliku popularnost.

Da zasija vojvođanska tradicija pobrinuli su se proizvodjači organske hrane, kojih je na ovom festivalu bilo više nego prošli put, a zainteresovani posetioci su se detaljno informisali o načinima proizvodnje i prerade. Našu novinarsku ekipu privukao je štand Organic Dolovac, a posebno nas je osvežio hladno ceđeni sok od maline i kruške, koji je prava energetska bomba.

 

Festival  „Ukusi vojvodine“ je obogaćen učešćem naših komšija iz Hrvatske, Mađarskei Rumunije.  tako da je Festival „Ukusi Vojvodine“ polako prerastao u regionalni, Panonski festival!

Naravno bilo je i stručnog ocenjivanja eksponata, stručni žiri znalački je ocenjivao eksponate prijavljenih takmičarskih ekipa. Našu pažnju privukao je rumunski štand, koji je uz šarolikost ponude predstavio i specijalitet  koji se jedino u Rumuniji proizvodi, a to je ovčiji sir „Branza de burduf“ . Možemo izneti konstataciju da je nas podsetio na hercegovački specijalitet „Sir iz mješine“.

Najveće bogatstvo je to  što posetioci dolaze porodično da uživaju u ukusima Vojvodine, a više od 100 izlagača su upotpunili raznovrsnu ponudu.

Dobra strana Festivala je i to što festival traje dva dana, tako da ako smo nešto preskočili, možemo to ponoviti i danas, zato naša preporuka je da slobodno prošetate do Limanskog parka, sva čula će uživati na prelepoj manifestaciji, a što se nedeljnog ručka tiče, nema brige, ima svega po redu na Festivalu Ukusi Vojvodine!

Moram ovaj izveštaj privoditi kraju, izgleda da sam rezance s`  makom juče zaboravio, pa danas na popravni u Limanski park.

Galeriju fotografija možete pogledati u nastavku:

Foto: Medija Portal