LISISTRATA

Narodno pozorište iz Subotice – Drama na srpskom jeziku gostovaće 4. decembra u Novosadskom pozorištu sa Aristofanovom “Lisistratom” u režiji Jovane Tomić. OD 19 SATI. Predstava se igra na srpskom jeziku.

Antička komedija o seksualnom štrajku žena analizira odnos moći unutar ljubavnog odnosa heteronormativnog para. Komedija o ratu žena i muškaraca, o tome kako su žene odlučile da uskrate muškarcima ono što najviše žele da bi obustavile ratove, realne i iracionalne…

U programskoj knjižici stoji: “Antičku komediju o seksualnom štrajku žena smo adaptirali u analizu odnosa moći unutar ljubavnog odnosa heteronormativnog para, koji se preliva u sliku pozicija moći čitave zajednice kao osnova, politička paradigma. Fenomen  (power couple)  služi kao ogledni model za istraživanje (ne)ravnopravnih odnosa partnera u relacijama želje za vlašću, kapitalom, pozicijom i autokratijom u svakom smislu. Orginalni narativ je tako dopunjen i adaptiran montažnim postupcima i aproprijaciom srodnih materijala. Konstruisani tekst je nastao kao naš komentar na  Aristofanov orginalni dramski tekst. Osnovni jezik predstave istražuje spregu govornog teksta i značenjskih polja koja se mogu sprovesti aktivnošću tela izvođača. U tom smislu ovo je peta predstava koju realizujemo (rediteljka, koreografkinja i dramaturg) kao istraživanje koreografskog iskaza unutar dramskog teatra, te preispitujuće relacije teksta i tela tj. govora i tela unutar okvira izvođenja tradicionalnih tekstualnih formi.”

 

Režija i izbor muzike: Jovana Tomić

Muzika u predstavi Frau Casio