ЉИЉАНА ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ ДОБИТНИК ГЛАВНЕ НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА ПРОПОЕТ 2020.

Од 1. до 4. јуна 2020. године одржаће се четврти по реду Међународни књижевни фестивал – ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020.

Фестивал ће, због ситуације проузроковане вирусом Ковид-19 и у складу са прописаним мерама, имати програме који ће бити организовани у Инђији, али и  наступе учесника из иностранства који ће бити емитовани у видео формату на интернет платформама, друштвеним мрежама и на ТВ каналима.

Добитник Главне награде фестивала ГРАН ПРИ ПРОПОЕТ ове године је српска књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић. Награда ће добитници бити уручена на свечаности отварања фестивала Инђија Про Поет у понедељак 1. јуна у 13 сати, у згради Општине Инђија. Добитници овог признања претходних година били су Матија Бећковић, Милован Витезовић и Перо Зубац.

У програму фестивала учествује више од 60 песника, прозаиста, књижевних преводилаца и кантаутора из 25 државе, и то из Индије, Русије, Велике Британије, Данске, Израела, Грчке, Турске, Бугарске, Ирана, Канаде, Румуније, Исланда, Колумбије, Шпаније, Северне Македоније, Словеније, Португалије, САД-а, Кипра, Француске, Украјине, Египта, Хрватске, Мађарске, Републике Српске и Србије.

Специјалну награду фестивала ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020 добио је писац Гжегож Валчак из Пољске, која подрзумева објављивање књиге на српском језику, а ова књига ће бити и промовисана у септембру месецу, када ће бити промовисан и Зборник фестивала, са радовима свих учесника. На овогодишњем фестивалу биће додељене и четири Повеље, намењене иностраним учесницима фестивала.

Фестивалом  ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020. афирмише се српско књижевно стваралаштво али се и наша јавност упознаје са савременим књижевним токовима у свету. Тако се Србија представља као земља у којој постоје актери у култури са истанчаним слухом за важност развијања и неговања мултикултуралности, кроз неговање књижевности и поетске речи.

Организатори  Међународног књижевног фестивала ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020. су Удружење „Мој Срем“, Културни центар Инђија и Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ из Инђије, уз подршку „Књижевне радионице Кордун“, а покровитељ је Општина Инђија. Директор фестивала ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020. је писац Миодраг Јакшић.

Извор: Општина Инђија