ЉИЉАНА ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ ДОБИТНИК ГЛАВНЕ НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА ПРОПОЕТ 2020.

ЉИЉАНА ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ ДОБИТНИК ГЛАВНЕ НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА ПРОПОЕТ 2020.

Од 1. до 4. јуна 2020. године одржаће се четврти по реду Међународни књижевни фестивал – ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020.

Фестивал ће, због ситуације проузроковане вирусом Ковид-19 и у складу са прописаним мерама, имати програме који ће бити организовани у Инђији, али и  наступе учесника из иностранства који ће бити емитовани у видео формату на интернет платформама, друштвеним мрежама и на ТВ каналима.

Добитник Главне награде фестивала ГРАН ПРИ ПРОПОЕТ ове године је српска књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић. Награда ће добитници бити уручена на свечаности отварања фестивала Инђија Про Поет у понедељак 1. јуна у 13 сати, у згради Општине Инђија. Добитници овог признања претходних година били су Матија Бећковић, Милован Витезовић и Перо Зубац.

У програму фестивала учествује више од 60 песника, прозаиста, књижевних преводилаца и кантаутора из 25 државе, и то из Индије, Русије, Велике Британије, Данске, Израела, Грчке, Турске, Бугарске, Ирана, Канаде, Румуније, Исланда, Колумбије, Шпаније, Северне Македоније, Словеније, Португалије, САД-а, Кипра, Француске, Украјине, Египта, Хрватске, Мађарске, Републике Српске и Србије.

Специјалну награду фестивала ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020 добио је писац Гжегож Валчак из Пољске, која подрзумева објављивање књиге на српском језику, а ова књига ће бити и промовисана у септембру месецу, када ће бити промовисан и Зборник фестивала, са радовима свих учесника. На овогодишњем фестивалу биће додељене и четири Повеље, намењене иностраним учесницима фестивала.

Фестивалом  ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020. афирмише се српско књижевно стваралаштво али се и наша јавност упознаје са савременим књижевним токовима у свету. Тако се Србија представља као земља у којој постоје актери у култури са истанчаним слухом за важност развијања и неговања мултикултуралности, кроз неговање књижевности и поетске речи.

Организатори  Међународног књижевног фестивала ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020. су Удружење „Мој Срем“, Културни центар Инђија и Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ из Инђије, уз подршку „Књижевне радионице Кордун“, а покровитељ је Општина Инђија. Директор фестивала ИНЂИЈА ПРОПОЕТ 2020. је писац Миодраг Јакшић.

Извор: Општина Инђија

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: