LOŠA GODINA PODIGLA CENU DOMAĆEG BELOG LUKA

Cene pojedinih proizvoda na pirotskoj Zelenoj pijaci u Tijabari zbunjuju stalne kupce, ali i najbolje poznavaoce prilika na ovom tržnici, gde se Piroćanci snabdevaju. Jedan od najdrastičnijih primera je cena domaćeg belog luka, koji je “dogurao” do 800 dinara za kilogram. 

Suočeni sa ovakvom cenom, mnogi ne kupuju više od sto i dvesta grama, a počeće da pazare i na glavicu ili čak na čen. Crni luk, takođe iz domaće radinosti, vredi čak 150 dinara za kilogram, a jedan od stalnih posetilaca pijace, koji ovde i radi, kaže da je ovako paprenoj ceni luka doprinela loša godina, ali i druge prilike.

– Protekla godina je bila užasna za luk. Ono malo što je rodilo, bilo je teško očuvati tokom zime i to je uglavnom uzrokovalo ovakvu cenu. Tako sada ispada da jedan kilogram belog luka vredi koliko i tridesetak kilograma jabuka, dva kilograma mesa ili ribe, skoro kao litar maslinovog ulja ili 15 kilograma svežeg kupusa, 700 grama kafe… Može se ređati unedogled jer je cena stvarno visoka u odnosu na druge proizvode – kaže ovaj vlasnik tezge i dodaje da je za jedan venac od nekoliko kilograma potrebno izdvojiti i do 3.000 dinara.

Ono što je, međutim, po njegovom mišljenju, još gore, to je činjenica da ovako visoka cena verovatno garantuje visoku cenu i sledeće godine, odnosno leta. Objašnjava i zašto.

– Mnogi koji su prošle godine kupili po nekoliko kilograma za sadnju, nisu uspeli da proizvedu ni za sebe, a kamoli za prodaju. U jednom periodu godine bilo je dosta kiše, zatim je udarila suša i sve to je desetkovalo prinose luka na domaćim parcelama. Onaj ko sada kupi da poseje, platiće ga skupo, što znači da će i sledeće godine cena biti paprena – ako rodi, ako ne onda još veća od sadašnjih 800 dinara – zaključuje za Novosti Milorad Ć.

Preostaje beli luk iz uvoza. Jeste da kvalitet nije uporediv, ali se stavi malo više uvoznog i on jelu doda preko potrebnu aromu. Identična situacija je i sa crnim lukom, onim iz uvoza, šiljkastim, veličine dečje pesnice, koji košta svega 80 dinara. Poslednjih meseci prošle godine, toliko pominjani domaći beli luk ovde je koštao oko 400 dinara. Jedina opcija da dogodine pojeftini, kažu pijačari, jeste da se mnogo zasadi i da godina bude rodna.

Nesumnjivo korisna namirnica, tačnije začin, posebno je na muke stavio ugostitelje, koji ga koriste za pravljenje kobasica i drugog roštilja u kome je luk neizostavni sastojak. Nekolicina njih kaže da ga uprkos skupoći i dalje kupuje za svoje đakonije, međutim, ima i onih koji kažu da kafedžije pazare gotovo triput jeftiniji beli luk iz uvoza, kojeg ima po trgovinskim radnjama.

Izvor: Novosti