ЛУБЕНИЦЕ НАЈСЛАЂЕ ТРГОВЦИМА

Лубенице су за грађане још скупе, али купци често не знају да од те цене мањи део добијају произвођачи. Трговци на велико лубенице плаћају од 7 до 10 динара за килограм. Како тврде повртари, то је мало за озбиљнију зараду и улагање у посао.

Почело је добро са првим бостаном који је доспео за продају пре месец дана, међутим сада је цена лоша, жали се повртар у Шашинцима Горан Маленковић.

„Прва зрела лубеница је доспела 6. јуна, а 9. смо већ насекли за продају у Сремској Митровици. Почетна цена је била од 35 до 40 динара за килограм. Било је лепо, али је цена убрзо стрмоглаво пала. Од трговаца сада добијамо од 7 до 10 динара за килограм. То је веома ниска цена,“ каже Маленковић.

Према речима саговорника, раније је производња бостана био исплатив посао, данас и поред много рада и ризика лубенице и диње не доносе значајније приходе.

„Пре је било много боље. Сада нас је увознички лоби стопирао. Пре је могло са јутра бостана да се купи јутро земље. Сада само вратимо улог и нешто зарадимо али не значајније.“

У некадашњој Југославији Шашинци су били велики бренд за лубенице. Највише су продаване у Босни, Црној Гори, на приморју, али и у Словенији. Тада су многи повртари производили бостан, а данас их је све мање, закључује Горан Маленковић.

Извор: РТВ