МАЂАРСКА ПРОТИВ СТРАТЕГИЈЕ УН-а ЗА ПОДСТИЦАЊЕ МИГРАЦИЈА

Мађарска мора да се повуче из процеса усвајања „глобалног миграцијског пакета“ Уједињених нација, јер би то имало обвезујући учинак на државе чланице те организације, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Он је то рекао у Њујорку, где у седишту УН учествује на састанцима на којима се расправља о нацрту миграцијског пакета.

Сијарто је агенцији МТИ казао да Мађарска мора јасно да каже да никада неће прихватити обвезујуће било које одредбе пакета: „Финални текст је у потпуности против здравог разума и у супротности је са мађарским интересима и напорима усмереним на обнављање стабилности у Европи. Циљ нацрта је да немарно промовише миграције и фокусира се искључиво на интересе Африке, Јужне Америке и малих острвских држава, будући да дефинише миграције као фундаментално људско право. То је погрешан приступ“, рекао је Сијарто.

Уколико би се нацрт усвојио, одредбе тог документа би се квалификовале као „позивница“ за мигранте који би могли да изазову нови талас милиона миграната, рекао је Сијарто и додао да би према том пакету државе биле у обавези да пруже све услуге сваком мигранту, на исти начин као и свим локалним грађанима.

Према његовим речима, предложени пакет је „иста игра“ као и квоте у ЕУ, због чега ће предложити мађарској влади да се повуче из процеса усвајања тих закона.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта