МАЂАРСКА РАЧУНА И НА СРБИЈУ, КАО НА ДЕО СРЕДЊОЕВРОПСКОГ САВЕЗА

„Влада Мађарске размишља о изградњи средњoевропског савеза и своју политику води у том правцу“, изјавио је у Будимпешти шеф Председништва Владе Мађарске, министар Јанош Лазар на уобичајеној конференцији за новинаре. Лазар је истакао да ту политику Владе Мађарске конкретно доказује сусрет на врху Вишеградске четворке В4, који је одржан прошле недеље у Будимпешти, затим посета премијера Виктора Орбана Бечу, као и заједничка седница Владе Србије и Владе Мађарске, која је планирана за следећу недељу у Будимпешти.

Јанош Лазар је истакао да су Виктор Орбан и канцелар Аустрије Себастијан Kурц водили успешне разговоре у Бечу, посебно о заједничкој заштити шенгенских граница.

„Што се тиче одбране шенгенске границе, на основу досадашњег искуства може се рећи да ограду на српско-мађарској граници свака 2-3 сата покушавају пресећи групе миграната“, рекао је Лазар, додајући да према неким информацијама, групе миграната плаћају по хиљаду еура кријумчарима људи у Србији, да би их одвели до српско-мађарске границе.

„Да нема дупле ограде и живе заштите, дневно не би било 30-50 покушаја илегалног преласка границе, већ би прилив био константан“, истакао је министар Лазар.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта