МАЂАРСКА ЗАЈЕДНИЦА У СОМБОРУ ПРОСЛАВИЛА НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК СВЕТОГ СТЕФАНА

Прославу националног празника мађарске заједнице, Светог Стефана, у Сомбору је организовала Асоцијација за развој Западнобачког округа „Подунавље“. Свети Стефан  (Сент  Иштван) се слави 20. августа, али је због централне прославе  на Палићу, прослава у Сомбору организована 19. августа.

Након мисе у цркви Светог Стефана краља, којој је присуствовала и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима и посвећења новог хлеба, одржан је културно-уметнички програм.

Окупљеним представницима мађарске заједнице и Сомборцима који су присуствовали

прослави, обратила се градоначелница  Душанка Голубовић.

„Ова манифестација сваке године добија све већи смисао и значај. Имали смо прилику да слушамо мађарску музику, да гледамо фолклор, традицију, обичаје и да захваљујући томе пошаљемо поруку да је Сомбор богат град којем  доликује богатство различитости.  Сомбор јесте центар Западнобачког управног округа, али је много важније да пружамо слику Сомбора као града мултикултуралности, европских и људских вредности“,  истакла је  градоначелница.

Учеснике прославе, древном мађарском здравицом која  слави, мир, лепоту, заједништво, изобиље…, поздравио је Петер Иштван, председник Асоцијације.

Сент Иштван славе Мађари у целом свету, као сећање на једног од најзначајнијих мађарских владара који се сматра првим ујединитељем свих Мађара, утемељивачем хришћанства  и оснивачем мађарске државе.

Извор: Град Сомбор