МAЂАРСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР НА ПАЛИЋУ УСТУПЉЕН УДРУЖЕЊУ МКУД „ПАЛИЋ“

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, народни посланик и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) и председник Удружења „Мађарско културно-уметничко друштво Палић“ Ана Чисар Молнар, одржали су данас прес-конференцију у просторијама Мађарског културног центра (МКЦ) на Палићу, поводом уступања објекта МКЦ Удружењу „Мађарско културно-уметничко друштво Палић“. Зграда МКЦ на Палићу, изграђена у оквиру ИПА пројекта „Colourful Cooperation“ („Разнобојна сарадња“) прекограничне сарадње између Мађарске и Србије, уговором о закупу пословног простора од стране Града Суботице дата је у закуп на период од десет година Удружењу „Мађарско културно-уметничко друштво Палић“. У оквиру пројекта „Colourful Cooperation“ изграђен је и Српски културни центар „Коло“, у Морахалому.

Иштван Пастор је, тим поводом, рекао да се данашњим догађајем ставља тачка на један веома дугачак процес градње и узимања у посед велелепне зграде Мађарског културног центра од стране „Мађарског културно-уметничког друштва Палић“.

„Идеја везана за изградњу ове зграде настала је јако давно, Савез војвођанских Мађара носи то као неку врсту политичке обавезе или политичког обећања према Палићанима још од 2008. године. Био је то веома дугачак период који је протекао у знаку бројних активности везаних за куповину земљишта, израду документације и стварање претпоставки за финансирање ове изградње путем прекограничне сарадње са нашим пријатељима из Морахалома кроз један пројекат који је националну вишебојност ставио у фокус вредности. На бази тог пројекта настао је културни центар ‘Коло’ у Морахалому, који је већ дуже од две године у функцији, као и други крак тог пројекта, а то је ова зграда на Палићу која се данас даје у закуп Удружењу ‘Мађарско културно-уметничко друштво Палић’“, истакао је Иштван Пастор.

Он је навео да је укупна вредност пројекта „Colourful Cooperation“ износила 3,17 милиона евра од којих је 85 одсто обезбедила Европска унија, а 15 одсто градови Морахалом и Суботица.

„За изградњу овог објекта ЕУ је обезбедила 961.000 евра, а Град Суботица је издвојио 170.000 евра. Мислим да ће овај прелепи простор, који је изванредан за културне садржаје,  употпунити палету понуде Палића као туристичке дестинације“, рекао је Иштван Пастор.

На основу пројектне документације, намена овог објекта је да опслужује Мађаре са Палића и њихове културне потребе, а „Кола“ у Морахалому да опслужује српску културу, подсетио је др Балинт Пастор, и подвукао да то не значи да овај објекат не могу да користе сви становници Палића и Суботице, па чак и региона.

„Желео би да се захвалим Тимеи Хорват, која је била руководилац пројекта од првог до последњег дана. Захвалио бих се, такође, и нашим коалиционим партнерима и градоначелнику што је имао слуха за наше аргументе да ‘Мађарско културно- уметничко друштво Палић’ са Палића, у складу са замислима из пројектне документације, од Града Суботице добије овај објекат у закуп на десет година. Сигуран сам да ће се то културно-уметничко-друштво опходити према овом објекту као добар домаћин и да је донета права одлука. У овом објекту, који пре свега треба да функционише у интересу грађана Палића,  већ ове године ће се одржати значајне манифестације које неће бити само од локалног и градског значаја, већ и од регионалног значаја у сфери туризма и културе“, нагласио је др Балинт Пастор.

Он је додао да му је изузетно драго што је велики број Палићана присуствовао данашњем догађају и што на тај начин показују да овај објекат сматрају својим.

„То је и гаранција да ће увек бити живота међу зидовима овог велелепног објекта, који је коштао више од милион евра, у који је уграђена и најмодерникја звучна и светлосна техника. Искористио бих ову прилику да председници Удружења ‘Мађарско културно-уметничко друштво Палић’ симболично уручим примерак уговора о закупу како бисмо имали црно-на бело да оно о чему смо данас причали није само неко предизборно обећање, већ да је то заиста тако и да је градоначелник потписао тај уговор“, истакао је др Балинт Пастор.

„Више од деценије смо пуно радили на томе да покренемо аматерски културни живот на Палићу, пошто се раније све дешавало у граду. Сада већ имамо разне секције у оквиру удружења које ће своје пробе и наступе од данас одржавати у овој згради. Поред наших традиционалних манифестација, отворена је и могућност за организовање неких нових програмских садржаја. За нас је веома важно да поред деце, младих и средње генерације, и наши старији суграђани у овој згради пронађу своје место, да им понудимо програм који их интересује и да и њима послужимо као дом“, казала је Ана Чисар Молнар.

Извор: Град Суботица