MАЈА ГОЈКОВИЋ ОТВОРИЛА ОБНОВЉЕНУ СПОМЕН-ЗБИРКУ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић отворила је вечерас у Новом Саду Спомен-збирку Павла Бељанског, након што је уз помоћ Покрајинске владе  завршена  адаптација изложбених простора на спрату и хола музеја, што је легат поново учинило доступним за посетиоце.

Гојковић је изразила задовољство тиме што се овај први наменски изграђен музејски простор у Србији из 1961. године, који је сада  у потпуности обновљен, отвара у оквиру свечаности посвећене обележавању рођења дародавца и великог филантропа Павла Бељанског.

Председница Гојковић је указала да су ову обнову  обележили  трогодишњи радови, највећи у последњих пет деценија.

„Радове на адаптацији зграде, вредности преко 100 милиона динара, у потпуности је финансирала Покрајинска влада, оснивач ове Спомен-збирке. Темељном обновом, ова кућа сврстала се међу музејске установе у нашој земљи које испуњавају најсавременије музеолошке стандарде“, истакла је  Маја Гојковић и указала на то да је реч о згради, која је бисер наше архитектуре и  споменик културе.

Председница Гојковић је нагласила да је управо вечерас права прилика за подсећање на велики гест оснивача легата Павла Бељанског.

„Завештавши свом народу и држави укупно 184 дела – слика, скулптура, цртежа и таписерија, овај  дипломата и колекционар није учинио само велики дар нашој уметности, већ је његова филантропија врхунски  чин патриотизма и аутентичан подсетник колико је задужбинарство у нашем народу имало значаја за његову културу и образовање“, рекла је Маја Гојковић.

Имајући то у виду, Гојковић је за време свог мандата на месту министра културе покренула и иницијалне разговоре са директорима музејских установа на тему израде Закона о меценству, како би се у нашој земљи детаљно регулисала ова област од изузетног значаја, првенствено за младе и неафирмисане уметнике.

Председница Гојковић је обишла и Меморијал Павла Бељанског настао 1966. године захваљујући поклону колекционарових наследника, и том приликом уписала се у књигу утисака.

Присутнима се обратила и управница Спомен-збирке Милана Квас.

Догађају је присуствовала и покрајинска секретарка за културу, информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић.