„МАЈСКИ ДАЊИ КЊИГЕ“ У ПАНЧЕВУ

Књижевна манифестација „Мајски дани књиге“ коју организује Градска библиотека Панчево, одржаће се од 28. маја до 2. јуна, у знаку обележавања три значајне годишњице: стогодишњице завршетка Првог светског рата и стварања Југославије, седамдесетогодишњице Титовог историјског „не“ Стаљину и свих догађаја који су из тог разлаза проистекли, те педесетогодишњице студентске побуне. Улаз на све програме је бесплатан.

Прве вечери манифестације, у понедељак, 28. маја од 19.30, о значајној едицији посвећеној Првом светском рату, коју са успехом објављују РТС и новосадски „Прометеј“, говориће Зоран Колунџија и Зоран Инђић, док ће у оквиру истог програма бити речи и о најновијем роману Владимира Пиштала посвећеном Иви Андрићу, а све у контексту стварања Југославије и свега онога шта нам је то уједињење донело и одузело.

Наредне вечери тема ће бити „четрдесет осма“, Голи оток и утицај совјетске културе на нашу јавност у првим послератним годинама, а публика ће моћи да чује шта о свему овоме имају да кажу Горан Милорадовић, историчар, стручњак за овај период и теме, и филмски редитељ Горан Марковић који се Голим отоком бавио из уметничког угла.

Треће вечери, у среду, 30. маја, на програму је разговор тројице врсних интелектуалаца, Милоша Ковића, Владислава Бајац и Мухарема Баздуља, који ће разматрајући лице и наличје побуне као такве покушати да сагледају пут нашега друштва од победе у Првом светском рату до „шест дана јуна“ 1968. године.

Четвртак је разервисан за представљање часописа “КУШ“ – Културно-уметничког шпајза, са интерактивном радионицом.

У петак ће се панчевачкој публици представити актуелни добитник Нинове награде, Дејан Атанацковић и награђени роман „Лузитанија“.

И последњег дана, у суботу, 2. јуна, о антологији савремене српске књижевности на мађарском језику говориће уредници и приређивачи Роланд Орчшик и Владимир Арсенић, аутори Марија Павловић, Драгана Младеновић, Бојан Бабић, Владимир Булатовић и Јасмина Топић као модератор. Након тога ће се присутнима представити издавачка делатност Партизанске књиге и књига “24“, својеврсну похвалу нереду који остављамо за собом уз помоћ технологије.

Програм је конципирао књижевник Вуле Журић.

У оквиру програма за најмлађе читаоце, а у сарадњи са манифестацијом БУДИ (БИјенале уметничког дечјег израза), биће промовисане књиге „Енциклопедија праисторијских животиња“ Душана Кртолице, „Све је у реду“ Јасминке Петровић, “Чудесна шума“ Катарине Николић и „Заистинске српске бајле“ Гордане Влајић, а биће одржано и више креативних радионица.

Манифестација је подржана од стране Града Панчева.