МАКСИМАЛНА ПОДРШКА РАДУ И РАЗВОЈУ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић обратио се вечерас на централној прослави поводом Дана Универзитета у Новом Саду.
На свечаности одржаној у амфитеатру Ректората УНС, обележено је 58 година постојања Новосадског универзитета и 240. годишњица оснивања Норме – школе за образовање српских учитеља, која је претеча данашњег Педагошког факултета у Сомбору.

Честитајући Новосадском универзитету значајне јубилеје које обележава, потпредседник Милићевић је нагласио да та институција заслужује најдубље поштовање за изузетне резултате остварене током 58 година постојања.

„Током готово шест деценија од оснивања, на УНС је продуковано на стотине хиљада високообразованих људи који су, у свим областима друштвеног живота, креирали и носили развој наше покрајине и наше државе Србије и који то чине и данас“, рекао је потпредседник Милићевић истакавши да је управо због тога УНС – једна од најважнијих институција у нашој покрајини.

Он је подсетио да данас, пратећи најсавременије светске тенденције у високом образовању, 5.000 запослених и преко 50.000 студената остварује врхунске резултате на чак 400 акредитованих студијских програма на 14 факултета, 3 института и у око 250 лабораторија.

Како је Милићевић навео, због тога је и однос Покрајинске владе према Универзитету у исто време, однос максималног уважавања његовог значаја и максималне подршке његовом раду.

„Кроз разне видове подршке, у овој години ће УНС из покрајинског буџета бити усмерено више од пола милијарде динара, а та подршка ће убудуће, сасвим сигурно, бити све значајнија“, казао је потпредседник Милићевић.

Потпредседник Милићевић је честитао и научнику Димитрију Каманину, директору Департмана за међународну сарадњу Обједињеног института за нуклеарна истраживања из Дубне у Руској Федерацији, који је на данашњој свечаности промовисан у почасног доктора наука Универзитета у Новом Саду.

На свечаности су се обратили Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, Здравко Јелушић, председник Скупштине Града Новог Сада, проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду, Ана Ланговић Милићевић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Душанка Голубовић, градоначелник Сомбора.