МАЛА (С)ИРЕНА ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА У ПЕЋИНЦИМА

Претпоследњег дана прошле године у сали пећиначког Културног центра премијерно је изведен мјузикл за децу и младе „Мала (С)Ирена“ рађен у продукцији Културног центра „Пећинци“ под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Пећинци.

Вршилац дужности директора Културног центра, Слободан Станковић рекао је том приликом да је мјузикл рађен у оквиру пројекта „Мала сирена у мору са децом и младима са сметњама у развоју у општини Пећинци“.

„На територији општине Пећинци има око 150 деце са сметњама у развоју који похађају наставу по индивидуалним образовним програмима у вртићима и основним школама. С тим у вези, циљ овог пројекта и мјузикла, у чијем центру пажње је девојчица са инвалидитетом, је унапређење културног живота деце и младих са сметњама у развоју и укључивање у културно-уметничке и образовне активности централне установе културе у општини Пећинци, као и омогућавање подједнаких шанси за упражњавање културних програма за сву децу без обзира на потешкоће са којима се сусрећу у години када наша установа обележава четири и по деценије постојања и рада “ – рекао је Станковић.

Музички уметник – диригенткиња Бојана Радивојевић из Брестача. која је своје знање стицала на Факултету музичких уметности у Београду,казала је да се радо укључила у реализацију самог пројекта.

„Иако је музика дужи низ година део мог живота, нисам имала прилику да се остварим у свим њеним жанровима. Тако је и комбинација музике са позоришном уметности једно ново искуство за мене и моју професију. С обзиром да сам током студија имала прилику да кроз хорске ангажмане будем део кратких позоришних комада, овај пут сам била активни учесник са глумцима на сцени. Важност оваквог пројекта је буђење и жеља наше наизглед мале средине за сталним иновацијама и прихватањем свега што млади, свестрани људи данашњице уносе на сцену што се, пре свега, потврдило одзивом публике на премијерном извођењу“ – казала је Радивојевић.

Главну јунакињу у улози наратора тумачи чланица млађе групе Драмске секције КЦП, Вања Гајић из Сремских Михаљеваца.

„Већ три године сам чланица секције и ово је моја прва главна улога. Веома сам срећна што сам имала прилику да заиграм у мјузиклу, најпре јер се до сада нисам опробала у том жанру, а осим тога јер сам тумачила лик девојчице која је уз помоћ љубави успела да превазиђе свој хендикеп и пронађе срећу“ – изјавила је Гајић.

Редитељ мјузикла који је рађен по мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена је Слободан Станковић из Пећинаца, позоришни и радио редитељ са Факултета драмских уметности у Београду, који је заједно са Бојаном Радивојевић из Брестача осмислио концепт мјузикла. У мјузиклу, поред Вање Гајић, играју и Јелена Недељковић, Бојан Наић, Лидија Домазет и Недељко Анђелић. Музичке аранжмане урадила је Бојана Радивојевић која је уједно и пратња на клавиру, док је пратња на гитари Јелена Мандић. Поред њих, у мјузиклу се у улози хора морских животиња појављује око тридесеторо чланова млађе групе Драмске секције КЦП. Репризно извођење мјузикла заказано је за среду 30. јануара у сали КЦП са почетком у 19.00 часова.

Извор: Општина Пећинци