„МАЛИ ПРИНЦ“ ПОП ЂУРЂЕВУ И ВЈЕСЛАВУ ХЕЈНУ

Познати српски писац за децу и младе и дугогодшњи директор Змајевих дечјих игара Душан Поп Ђурђев и цењени пољски професор позоришне уметности, глумац, редитељ, педагог и публициста Вјеслав Хејно, овогодишњи су добитници награде за животно дело „Мали принц“, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу.

Награде ће им бити уручене 16. септембра на отварању 25. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици.

Дан касније биће одржан програм под називом „Вечери са добитницима награде за животно дело „Мали принц“, у оквиру којих ће лауреати разговарати са присутном публиком и гостима фестивала о различитим темама које се дотичу њиховог дела, уз акценат на стваралаштву за децу.

Душан Поп Ђурђев (Нови Сад, 1953) пише сатиру, поезију за младе, бави се визуелним истраживањима, а више од две деценије, до одласка у пензију, био је директор Међународног центра књижевности за децу – Змајеве дечје игре.

До сада је објавио више од 25 књига, између осталог наслове: „I love av av you“ (песме за младе, 1996), „Слик ковница“ (визуелне песме за младе, 1998), „Извођач бесних глиста“ (песме за младе, 2002), „Два алава лава“ (Лудотека савремене српске поезије за децу, 2003), „Vsičko, koeto rastne, bi iskalo da pee / Све што расте, хтело би да пева“, коаутор Раша Попов (Избор српске поезије за децу на српском и бугарском језику, 2006), „Невен – Чика Јовин лист“ (репринт издање Змајевог Невена, коаутор Мита Голић, 2006), „Поезија која се гледа“ (визуелна песме, 2018)“ и друге.

За књижевни рад добио је Повељу Стражилова, као и награде: „Брана Цветковић“, „Радоје Домановић“, „Гордана Брајовић“, „Момчило Тешић“, „Плави чуперак“, „Сусрета под старом маслином“.

Вјеслав Хејно (рођен 1936, у Бихавју), професор позоришне уметности, глумац, редитељ, педагог и публициста, аутор је романа „Луткар“ (2002, преведен на хрватски језик) и књиге „Уметност луткарске режије“ (издавач Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици и Позоришни музеј Војводине, 2012).

Режирао је представе за децу, младе и одрасле у Пољској, Хрватској, Русији и Немачкој.

Био је предавач на Глумачком студију луткарског позоришта при Вроцлавском позоришту лутака (1968-1970), предавач на Државној вишој позоришној школи Краков, одељење у Вроцлаву (PWST) – 1973. године, декан Луткарског одељења 1978-1987, проректор Луткарског одељења 1987-1993.

Од 1981. до 2001. године био је директор и уметнички директор Позоришта лутака у Вроцлаву, где је креирао уметнички програм „Мале сцене“ за одрасле.

Његове представе су игране у многим европским земљама, као и у Канади и Чилеу.

Прошле године награду „Мали принц“ добили су цењени драмски педагог и визионар у области дечје едукације Љубица Бељански-Ристић и руски историчар и теоретичар позоришта, позоришни критичар, драматург, сценариста и педагог Борис Голдовски.

Двадесет пето издање једног од најзначајнијих позоришних фестивала за децу до 18 година у свету одржаће се од 16. до 21. септембра у Суботици, а у такмичарском програму биће изведено 14 представа из 12 земаља.

Извор: РТВ