МАЛИ САЈАМ СПОРТА – ГРАДСКИ ТРГ У ЗНАКУ СПОРТА И ПРОМОЦИЈЕ СПОРТСКИХ ВРЕДНОСТИ

На Градском тргу у Руми данас је одржан четврти овогодишњи Мали сајам спорта, манифестација коју су под покровитељством Министарства спорта организовали Спортски савез Србије, румски Спортски савез и Општина Рума.

Мали сајам спорта је одлична прилика да се деца из Руме упознају са спортовима које могу тренирати, па су се тако бројни малишани опробали у разним спортовима од кошарке, одбојке, рукомета и фудбала, преко за Руму традиционално трофејних борилачких спортова, до атлетика, гимнастике и стреличарства.

Спортској свечаности у Руми присуствали су представници Општине Рума предвођени председницом Александром Ћирић, министар спорта Зоран Гајић, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек и државни секретар у министарству спорта Марко Кешељ.

По броју учесника у манифестацији, броју клубова, спортских радника и деце, Рума је показала да је заиста велики спортски град, поручио је министар Гајић, некадашњи тренер златне мушке олимпијске одбојкашке репрезентације наше земље.

„Деци посебно желим да се обратим, сви ви који сте данас били и који сте се скинули у опрему и који сте  вежбали, сви сте ви шампиони! Сваки тренинг који сте направили то је као да сте узели медаљу на светским такмичењима. Уживајте у сваком  часу вежбања, у сваком скоку, у сваком ударцу, сваком кораку који претрчите“, рекао је министар Гајић.

Председница Општине Рума Александра Ћирић предочила је министру Гајићу све активности које чини локална самоуправа да оправда епитет града који улаже у спорт, који вреднује спортске резултате и промовише спортске вредности.

„Лепо је видети велики број ђака на Градском тргу, школски спорт је база из које настају успешни спортисти. Као Општина Рума настојаћемо да још више улажемо у спорт, јер улагањем у спорт улажемо и у нашу будућност и нашу децу. Усмеравамо их да живе здравим начином живота, да  граде колективни здрав дух, јачају ментално здравље, склапају пријатељства и постану добри људи. Током лета ћемо организовати читав низ манифестација, камп у природи, игре на води, малу школа пливања, све у циљу како би деци обезбедили што боље услове за бављење спортом“, казала је председница Ћирић.

 

Председник Спортског савеза Србије, српски златни олимпијац Давор Штефанек је уручио председнику Спортског савеза Општине Рума Милошу Марковићу поклон у виду спортских реквизита за основне школе из наше општине.

„Стотине малишана данас на тргу нам показују да не морамо да се бринемо за дане који долазе. У име Спортског савеза могу да вам гарантујем да ћете у нама имати пријатеље и подршку, даћемо све од себе  да вам створимо још боље услове за ваш тренинг, раст и развој. Правићемо још нових терена, спортских сала, омогући ћемо присуство најбољих тренера да свако дете без обзира на то где живи може да тренира спорт који воли. Драга децо настојите да  сањате велике снове о спортским и свим другим успесима а ми ваши родитељи, учитељи, тренери и спортски радници ћемо бити увек уз вас да вас подржимо“, нагласио је Штефанек.

Министар Зоран Гајић, Давор Штефанек и прослављени кошаркаш Марко Кешељ су Мали сајам спорта искористили и да обиђу штандове румских спортских клубова, али и да са најмлађима попричају на тему „Како се постаје шампион“.

У склопу Малог сајма спорта Савез за предшколски спорт одржао је вежбе за предшколце у оквиру акције „Спорт је важан да би био здрав и снажан“.

Реч је о акцији коју су заједнички покренули Спортски савез Србије и Савез за предшколски спорт и физичко васпитање Србије, а уз подршку Министарства спорта, а која има за циљ да деци од најранијег детињства прикаже спорт кроз забаву, како би правилно одрастали и стекли здраве навике у животу.

Малом сајму спорта претходио је састанак у Градској кући председнице Ћирић и министра Гајића и њихових сарадника, на коме је највише било речи о општинским улагањима у обнову и изградњу спортске инфраструктуре, школских фискултурних сала, улагањима у сеоске средине, попут изградње спортске хале у Путинцима, али и спортским подстицајима клубовима и општинским спортским стипендијама.

У Културном центру „Брана Црнчевић одржана си и стручна предавања намењена спортским радницима и румским клубовима.

Професор Игор Радошевић је говорио на тему: „Организација и менаџмент спортског догађаја“, док су представници Антидопинг агенције Републике Србије Марија Миловановић и Огњен Kрчмар одржали предавање на тему „Борба против допинга у спорту“.

Извор: Општина Рума