МАЛИ САЈАМ СПОРТА ОКУПИО НА ТРГУ СЛОБОДЕ ГРАДСКЕ СПОРТСКЕ КЛУБОВЕ, ДЕЦУ, ИСТАКНУТЕ СПОРТИСТЕ, ПРЕДСТАВНИКЕ СПОРТСКИХ АСОЦИЈАЦИЈА И ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА

Мали сајам спорта, који пуних 13 година организују Спортски савез Србије и Министарство спорта Републике Србије, уз помоћ територијалних спортских савеза и подршку локалних самоуправа, стигао је данас и у спортски Зрењанин. На Тргу слободе организован је занимљив и садржајан програм који је окупио више од 50 градских спортских клубова, истакнуте спортисте, представнике спортских асоцијација и државних институција, а пре свега оне којима је у основи и намењен – деци предшколског и школског узраста, будућим спортистима, како би се упознали с бројним спортовима за које постоје могућноститренирања у нашем граду.

Сајам је замишљен као јединствена промоција спортске понуде Зрењанина и обухватио је више спортских полигона и штандова, уз представљање спортова и клубова, као и одржавање предавања Антидопинг агенције Републике Србије “Основе борбе против допинга у спорту”. Посебне активности припремљене су за оне најмлађе, зрењанинске предшколце, и одржане су под слоганом “Спорт је важан да би био здрав и снажан”. После Крагујевца и Ваљева, Зрењанин је трећи овогодишњи домаћин “Малог сајма спорта”.

Отварајући манифестацију у име домаћина, градоначелник Зрењанина Симо Салапура поздравио је велику и богату породицу Спортског савеза града Зрењанина. Захвалио се на подршци Спортском савезу Србије, Министарству спорта, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину.
“Сви они помажу град Зрењанин зато што смо били Европски град спорта 2021. године и зато што имамо велика улагања када је у питању спортска инфраструктура. Ове године завршавамо наш фудбалско-атлетски стадион, добили смо нову трим стазу са тартаном у нашем Карађорђевом парку, добићемо нову модерну теретану у “Кристалној дворани”, радиће се одређене реконструкције у Дому борилачких спортова, али оно на шта смо највише поносни и оно чиме желимо да се похвалимо и легитимишемо не само у Србији, јесу наши олимпијци. Ово је година олимпизма и за сада Зрењанин има, заједно са спортистима који су испунили норму, судијама и тренерима, укупно 12 учесника у Паризу”, казао је градоначелник и пожелео да тај успех постигну и рвачи Каџаја, Тибилов и Немеш који се такмиче на квалификационом турниру.

 Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста истакао је да Зрењанин и на овакав начин доказује да је град спорта и да има капацитет за организацију овако лепих спортских манифестација. Изразио је уверење да ће данашњи дан бити прилика и за децу која се не баве спортом да одаберу неку спортску дисциплину и упишу се у неки зрењанински спортски клуб.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек изразио је задовољство због присуства пред Зрењанинцима, јер је у нашем граду провео осам година и поручио да је ово права слика Зрењанина, који је заиста град спортова и који оправдава епитет града с највише освојених олимпијских медаља.
“Надам се да ће и моји другари рвачи и сви остали спортисти који оду на Олимпијске игре у Париз опет бити дочекани као што сам и ја 2016. године и пошто моју златну медаљу својатају да је “пола” зрењанинска, ја могу да потврдим да је то заиста тако. Из мог личног искуства, када ми је било најтеже, град Зрењанин је стао иза мене и дао ми подршку. И на вама је, драга децо, да тренирате, да се бавите спортом, да живите здраво, вредно радите и верујете у своје снове, а на нама је да мислимо како да вам створимо најбоље услове за рад и обезедимо још бољу спортску инфраструктуру”, казао је Штефанек.

Пре програма на Тргу слободе, градоначелник је приредио пријем за госте и организаторе Малог сајма спорта, ком су, уз Штефанека и Басту, присуствовали и Горан Маринковић, генерални секретар Спортског савеза Србије, Јасмина Јурас, председница Спортског савеза Војводине, Младен Стојшин, генерални секретар Спортског савеза Војводине, Дане Корица, члан Управног одбора Спортског савеза Србије, један од највећих српских атлетичара, Момир Рнић, прослављени рукометаш и олимпијац из Зрењанина, Рајко Петровић, председник Спортског савеза града Зрењанина и Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града. Они су потом и обишли штандове зрењанинских спортских клубова, разговарали са спортистима и тренерима. Спортски савез Србије уручио је и комплете лопти клубовима чланицама Спортског савеза града.

Извор: Град Зрењанин