MALI STOČARI KRATKIH RUKAVA

Pravilnik o podsticajima u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla za ovu godinu predvideo je da subvencije mogu da dobiju gazdinstva sa tri kvalitetne priplodne mlečne krave, u otežanim uslovima dovoljne su i dve, za tri bika, 30 ovaca, ovnova, koza i jarčeva i 10 krmača ili toliko nerasta. Najveća promena je kod svinja, gde je broj povećan sa tri na 10, prenosi portal Agronews.

– To je problem za one poljoprivrednike koji nemaju mogućnost da imaju 10 umatičenih krmača, a njih je najviše i to u centralnom delu Srbije – priča Ferenc Major, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije. – Ti podsticaji su za industrijsku proizvodnju svinja. Interes treba da bude razvoj sitnih proizvođača jer su oni u najvećem broju, a sada tu subvencije otpadaju. U selekcijskom smislu je opravdano što država neće da se bavi sitnim proizvođačima, ali onda otpadaju agrarna politika i ruralni razvoj.

Država daje po 10.000 dinara za svaku krmaču ili nerasta. Bar polovina od tih para ide na umatičenje i vakcinaciju. Za krave i bikove podsticaji su 25.000 dinara po grlu. Ovce, ovnovi, koze i jarčevi “dobijaju” 7.000 dinara. Podsticaji se daju i za roditeljske kokoške, u zavisnosti od tipa, od 60 do 100 dinara, za ćurke 300 dinara, a matica ribe šarana je 500 dinara.

– Nije jednostavno držati 10 krmača, naročito u centralnoj Srbiji, gde su, recimo, ratarske površine male – objašnjava Major. – Oni kao pojedinci nisu veliki proizvođači, ali svi zajedno čine i do 70 odsto ukupne proizvodnje.

Socijalni slučajevi

Poljoprivrednik Slobodan Ilić iz Majura kod Šapca ističe da će ljudi koji imaju kravu ili dve uskoro postati socijalni slučajevi. Smatra i da ne mogu svi da imaju po sto životinja i da često bolje vode računa oni koji imaju dve krave, nego oni koji drže farmu.

– Pre skoro dvadeset godina litar mleka bio je kao litar nafte, sada ni za pet litara mleka ne može da se kupi litar nafte – kaže Ilić. – Za razliku od krmača, koje prilično brzo obnove proizvodnju, kod krave se čeka i dve i po godine da bi se pomuzla. Ranije su za dve krave od države dobijali 50.000 dinara “socijalne” pomoći. Sad hoće i to da im uzmu. Ne treba nama niko ništa da da, samo da plate naše proizvode onoliko koliko vrede. Mnogi od tih malih ne mogu da ostvare ni premije za mleko, jer ne zadovoljavaju propisanu kvotu od tri hiljade litara mleka na kvartalu. U redu je i što država vraća i do 50 odsto kada se kupi najmanje pet krava, ali taj rizik više niko neće da preuzme, jer je cena mleka katastrofalno niska.

Kako objašnjava Ilić, država tu ne može da se meša, kada je prodala sve svoje mlekare. Sada gazduju privatne mlekare koje plaćaju koliko hoće.

Izvor: Novosti /Agronews