МАЛИНА СЕ МАСОВНО СУШИ, РОД ЋЕ БИТИ ПРЕПОЛОВЉЕН!

МАЛИНА СЕ МАСОВНО СУШИ, РОД ЋЕ БИТИ ПРЕПОЛОВЉЕН!

Влада Србије је испунила неколико захтева произвођача малина и купина, рекао је председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић. Међу испуњеним захтевима је и отпис дуга због суше 2013. године за минерално ђубриво које им је испоручено годину дана раније из Републичких робних резерви по субвенционисаним ценама.

Он је агенцији Бета казао да ће произвођачима тог воћа од 300 милиона динара дуга бити отписано 90 милиона јер је 210 милиона раније отплаћено. „Влада је обећала да ће размотрити могућност да произдвођачима који су измирили дуг од 210 милиона динара врати новац“, рекао је Радовић.

Произвођачи малина и купина, према његовим речима, због тог дуга нису могли претходних година да добију репроматеријал из Робних резерви.

Радовић је казао да је Влада формирала и радно тело које ће управљати тимовима стручњака који треба да изађу на терен и утврде зашто се малина суши.

„Мислили смо да се стабла малина суше због ниских температура, али се све више сумња да је реч о некој врсти болести због које ће ове године род тог воћа бити скоро преполовљен“, рекао је Радовић.

Додао је да се малина масовно суши у Моравичком и Златиборском округу, а нешто мање на југу Србије.

Влада Србије је, како је рекао Радовић, усвојила и прелог да произвођачка цена малине буде 139,3 динара за килограм, коју је утврдио тим стручњака.

„Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је обећао да ће се из буџета обезбедити новац за куповину садница малине које ће бити понуђене произвођачима по субвенционисаним ценама од 65 одсто“, рекао је Радовић.

Подсетио је да су малинари тражили да буде формиран тим од представника полиције и Безбедносно-информативне агенције (БИА) који ће утврдити ко откупљује, извози и увози малине.

„Влада је обећала да ће испунити и тај захтев“, рекао је Радовић.

Извор: Б92

 

Author Image
Lala
%d bloggers like this: