MANGULICA VRHUNAC GASTRONOMSKOG ZADOVOLJSTVA

Restoran Gujaš Fogado bio je domaćin gastro događaja, degustacije specijaliteta od rase svinja mangulica, navodi subotica.info.

Organizator susreta je bila firma Sanos Linos DOO.

Pre same degustacije, gosti iz ministrastva republike Mađarske i Srbije održali su prezentacije vezano za temu mangulice i kao i sistem osiguranja kvaliteta i podrške drževe proizvođačima autohtonim rasama stoke.

Dr Srđan Stojanović, viši savetnik u Ministrastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – sektor za ruralni razvoj, R.Srbije je govorio o podsticajnim sredstvima za očuvanje genetskih resursa rase mangulice, ali i šire kako to rade u Evropi.

Ispred mađarske nacionalne asocijacije odgajivača mangulice govorio je predsednik Peter Toth, koji je u podužoj prezentaciji predstavio nastanak svinje rase mangulica gde je objasnio da je ona nastala mešanjem svinja sa područja Mađarske, Srbije i Rumunije, a da je sada svetski poznati specijalitet u vrhunskim restoranima u svetu.

Što se tiče porekla i genetskog materijala kao i pravo na njega (Nagoja protokol), postavljeno je pitanje o tome na koje je on dao poduži zanimljiv odgovor koji je vezan za vreme – istoriju, teritoriju gde su bile rase svinja svojevremeno itd.. (pogledati video prilog za detalje)

Na susretu su bili prisutni, po rečima organizatora Gujaš Petera, odgajivači mangulice gotovo iz cele Vojvodine.

Ispred grada bila je prisutna članica gradskog veća zadužena za poljoprivredu Bognár Pásztor Hajnalka.

Na kraju skupa Peter toth je uputio poziv Ministarstva Srbije da dođu u posetu vezanu za ovu tematiku.

Izvor: subotica.info