МАНИФЕСТАЦИЈА „ЧУВАРКУЋА“

Трећа културна манифестација под називом „Чуваркућа“ биће одржана у војвођанском месту Купиново у суботу 08. септембра, са почетком од 14 часова. Манифестацију организује ЦеСер из Руме, у сарадњи са Фондацијом 021 Нови Сад.

Манифестација је културно-едукативног карактера и има за циљ да допринесе бољем разумевању и сарадњи различитих националних, верских и културних заједница Војводине, посебно оних који нису често видљиви у јавности. Посетиоци ће моћи да виде изложбу слика, разне рукотворине и производе домаће радиности, али и да уживају у наступима културно-уметничких друштава и локалним специјалитетима.

Манифестацију сваки пут прати изложба слика војвођанских сликара. Слике су настале у ликовној колонији на којој су сликари у аутентичном сеоском амбијенту стварали на тему мултикултуралности Војводине и војвођанске културе. У колонији, одржаној на „Салашу 137“ учествовали су сликари Ђорђе Ковачев, Ђорђе Беара, Марта Киш Бутерер, Павел Поп, Ђерђи Ачаји, Даниела Морариу, Доминика Морариу и вајар Андреја Васиљевић Баћо.

Изложба ће бити постављена у просторијама Дома културе у Купинову, а отварање ће пратити културни и забавни програм. Поред културно уметничког програма, посетиоци ће моћи да дегустирају традиционална јела и колаче и погледају изложбе рукотворина и других гастрономских производа.

Ово је трећа манифестација, од укупно 12 (прва у Бачком Петровом Селу, друга у Арадцу), у оквиру пројекта који реализује Фондација 021 Нови Сад са партнерима невладиним организацијама: ЦеСЕР из Руме, Центар за развој цивилног друштва из Зрењанина и КУД Бранко Т. Радичевић из Бечеја. Планирана је и централна завршна манифестација која ће бити организована у Новом Саду.

Реализацију пројекта финансијски подржава Европска Унија (europa.rs); Балкански фонд за демократију Немачког Маршаловог фонда САД и амбасада Краљевине Норвешке у Београду. Циљ пројекта је промоција заједништва и сарадње националних, верских и културних заједница у Војводини са паролом да је „Војводина наша кућа“.

Извор: РТВ