МАНИФЕСТАЦИЈА “ВЕШТИНЕ КОЈЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ 2018”

У суботу, 5. маја 2018. године са почетком у 10 часова у Народној Башти одржаће се заједничка манифестација Дома здравља Панчево, Службе хитне медицинске помоћи Панчево, Медицинске школе „Стевица Јовановић” Панчево, као и Црвеног крста Панчево, а која је подржана од стране Савета за здравље града Панчева. Разлози за реализацију овакве здружне активности су вишеструки, а као најважнији издвајају се за нас два велика датума:
08. мај – Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца (рођендан оснивача ове организације Анри Динана), као и почетка Недеље Црвеног крста (8-15. маја)
12. мај – Међународни дан медицинских сестара, који ће се у Медицинској школи „Стевица Јовановић“ Панчево обележавати различитим активностима током целог периода од 5. па до 12. маја.
Волонтери Црвеног крста Панчево представиће своје активности, међу којима и Програм превенције трговине људима, Програм добровољног давалаштва крви, а на првом месту прву помоћ као традиционалну активност ове организације. За све заинтересоване суграђане Црвени крст Панчево припремио је посебну радионицу о реанимацији.
Дом Здравља Панчево и Служба хитне медицинске помоћи Панчево, уз помоће фирме „МИТ“ из Новог Сада, реализоваће активност „КПР изазов“, као наставак пројекта који је подржао Град Панчево. Применом најсавременијих тренажера за оживљавање свим заинтересованима пружиће могућност да тестирају своје способности за спровођење успешне реанимације. Ова манифестација је и идеална прилика да се суграђани упознају са способностима нових санитетских возила које је Служба хитне медицинске помоћи Панчево обезбедила, а који ће се наћи у Народној Башти. Дом здравља ће на посебном штанду промовисати рад Превентивне службе кроз дељење промо материјала и информисање присутних о могућностима превентивних прегледа.
Медицинска школа „Стевица Јовановић“ Панчево ће представити област узнапредовале животне подршке у току и након реанимације, применом иновативних дидактичких средстава. Гости нашој школи овом приликом биће и Хемијско-медицинска школа „Вршац“, као и Медицинска школа „Надежда Петровић“ Земун.
Екипе прве помоћи поменуте три школе, као и екипе Црвеног крста Панчево ће рализовати и серију вежбовних полигона из области прве помоћи, у склопу заједничких припрема за такмичења која им следе на покрајинским и националним нивоима. Како би се ови полигони дочарали, планирано је да се они визуелно оснаже учешћем тимова за реалистички приказ повреда, обољења и стања.
Медицинска школа „Стевица Јовановић“ Панчево, Црвени крст Панчево, Дом здравља Панчево и Служба хитне медицинске помоћи Панчево Вас позивају да им се придружите и тиме подржите манифестацију креирано у жељи да заједно едукују суграђани у вештинама које живот значе!