МАРИЈА СТАНИЋ ПРВA СТИГЛA ДО БОГОЈАВЉЕНСKОГ KРСТА

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац присуствовао је надметању у пливању за Богојављенски крст које се традиционално одржава на реци Дунав у Сремској Каменици. На велики хришћански празник Богојављење, Српска православна црква и  Месна заједница Сремска Каменица организују овај догађај. Након литургије која је одржана у Храму рођења пресвете Богородице, крст је спуштен до Дунава надомак стадиона „Фрушкогорац“, а затим је заменик градоначелника Игор Црнобарац заједно са чланицом Градског већа за образовање Дином Вучинић, освештани ледени крст положио у Дунав.

– Драго ми је што смо се након две године паузе поново окупили на сада већ традиционалном месту у Сремској Каменици на Дунаву где је одржано пливање за часни крст. Такође, радује ме што је и ове године изузетно велики одзив грађана за учешће у овом догађају. Данас је укупно 100 храбрих и часних пливача, од којих и пет дама запливало Дунавом, а један од учесника био је и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин који учествује у овом надметању као пливач и као организатор догађаја. Пливачи су показали своју храброст и витешво и то како се на овај начин чува наша традиција, вера и обичаји на које смо посебно поносни – рекао је Игор Црнобарац и додао да је захваљујући изузетно доброј сарадњи полиције, војске, жандармерије, цркве и градске управе догађај успешно организован.

До Богојављенског крста прва је допливала деветнаестогодишња Марија Станић, чланица Пливачког клуба „Војводина“ која је рекла да јој је велика част што је учествовала у овом чину, као и то да су данас сви који су скочили у Дунав и запливали за часни крст победници.