МАРТ – МЕСЕЦ МОРСКЕ ТРАВЕ

Ученици четвртог разреда Основне школе “Душан Јерковић Уча” из Сремских Михаљеваца посветили су текући месец морској трави. Бројним активностима, почевши од 1. марта када се у свету обележава Дан морске траве, ученици су, заједно са својим учитељицама Миланом Падежанин и Данијелом Ђурић, истраживали управо зашто је и колико важна морска трава за цео екосистем.

Како нам је рекла учитељица Данијела, бројним активностима деца су сазнала и научила доста о овој веома важној биљци.

“Деца су сазнала да је Посидониа оцеаница или морска трава цветна морска биљка присутна дуж обала широм света, која делује као склониште и кључни је извор хране за морске животиње и помаже у стабилизацији квалитета воде. Такође, велики је произвођач кисеоника. Сваког дана, 1м2 ливада посидоние производи до 14 литара кисеоника фотосинтезом, што је двоструко више од производње тропске шуме. И наша порука је да када следећи пут одете на летовање, уживате у пливању у мору пуном морске траве, јер она је показатељ чисте воде” – рекла нам је Данијела.

Ове године први пут се званично обележава овај дан, након што је Генерална скупштина Уједињених нација 22. маја 2022. године прогласила 1. март Светским даном морске траве.

Извор: Општина Пећинци