МАША СЕНИЧИЋ ЛАУРЕАТКИЊА КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ “ДУШАН ВАСИЉЕВ” ЗА 2019.

Књижевна награда „Душан Васиљев“ за 2019. годину припала је Маши Сеничић из Београда, ауторки збирке поезије „Повремена попут викенд-насеља“. Лауреаткињи је плакету уручила Станислава Хрњак, председница градске Скупштине. Према њеним речима, локална самоуправа је ову награду установила како би промовисала савремену српску књижевности и сачувала сећања на великог кикиндског и српског песника. Због познатих епидемиолошких околности, награда није уручена 27. марта, на дан смрти Душана Васиљева, уједно и Дан кикиндске гимназије:

– У договору са члановима жирија, определили смо се да награду уручимо поводом годишњице рођења Душана Васиљева, али то нисмо учинили 19. јула, из чисто практичних разлога, јер је била недеља. Нешто пре свечаног уручења награде, положили смо венце на гроб Душана Васиљева. Град Кикинда поноси се што је у прилици да на овакав начин негује сећање на нашег великог песника. Радујем се што је, овога пута, награда припала једној дами- навела је Станислава Хрњак. И заиста, по први пут, награда „Душан Васиљев“ припала је једној младој књижевници. Она је досад најмлађа добитница:

– Нисам први пут у Кикинди и знам да је ово град који даје шансу различитим гласовима. Као један искрено неправедно и недовољно познат песник, Душан Васиљев човек је због ког сам овде. Драго ми је што је, у никад већој конкуренцији, управо моја књига препозната као најбоља- рекла је Маша Сеничић, која тренутно припрема докторат на ФДУ, а ради као новинарка, уредница и сценаристкиња. У образложењу жирија који су чинили Срђан Срдић, Дуња Илић и Иван Радосављевић стоји да у времену које није наклоњено поезији, Маша Сеничић конституише један супермодеран израз који дејствује као потпуна аналогија ономе што песникиња генерацијски, али и на нивоу врсте живи. Управо ова дискретна назначена генерацијска аура, доводи поезију Маше Сеничић у близину лирике Душана Васиљева, заувек младог класика и заступника гласа једне давно изгубљене генерације. Председник жирија, Иван Радосављевић, истакао је да се у конкуренцији за награду „Душан Васиљев“ за 2019. годину нашло 171 дело, највише у историји доделе тог признања што је, како је констатовао, на нивоу НИН-ове награде:

– И то сведочи о реномеу и значају које награда “Душан Васиљев” ужива у нашој књижевној јавности- рекао је он.

Извор: Град Кикинда